Ülseratif kolit; enfeksiyona bağlı bir tür bağırsak hastalığıdır. Kalın bağırsakları etkileyen, kontrol altına alınmadığında bağırsak duvarında iltihaplanmaya ve ülserlere neden olan söz konusu inflamatuvar bağırsak hastalığının tanı süreci tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir. Öyle ki ülseratif bağırsak hastalığı Chron hastalığı, kronik enfeksiyöz hastalıklar gibi birçok hastalıkla karıştırılabilmektedir.
İçindekiler
Ülseratif Kolit Nedenleri
Ülseratif kolit nedenleri kesin bir şekilde bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar sonucunda bulaşıcı bir hastalık olmadığı, beslenme alışkanlıklarının hastalığın açığa çıkmasında ve seyrinde etkili olduğu saptanmaktadır.
Ülseratif kolit oluşumuna etki eden beslenme alışkanlıklarının yanı sıra aynı zamanda stres, ağır sanayideki işlerde çalışmak, fazla ilaç kullanımı, bağışıklık sistemini etkileyen enfeksiyona bağlı hastalıklar da neden olan faktörler arasında sayılabilmektedir.
Ülseratif Kolit Belirtileri
Ülseratif kolit belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralamamız mümkündür;
- Mukuslu dışkılama
- Karında şişlik ve kramp hissi
- Sürekli dışkılama isteği
- Halsizlik ve kusma
- Yüksek ateş ve titreme
- Makatta akıntı ve ağrı
- Anemi
- Karaciğer problemlerinin açığa çıkması
- Göz problemleri (iritis, episklerit)
- Eklem ağrıları
Ülseratif Kolit Tipleri
Ülseratif kolit hastalığında bağırsağın tutulduğu alana göre açığa çıkardığı belirtiler ve tedavi değişmektedir.
Ülseratif proktit: sadece rektumda iltihaplanma vardır.
Proktosigmoidit: rektum ile bitişik kalın bağırsağın ve rektumun iltihaplanmasıdır.
Sol taraflı kolit: rektumda başlayan iltihaplanma kalın bağırsağın sol tarafını da etkilemektedir.
Pancolitis: kolonun tamamının iltihaplanmasıdır.
Fulminant kolit:hastalık seyrinin yoğun olduğu ve bağırsak sorunun hayataı tehdit ettiği durumdur. Nadir görülmektedir.
Ülseratif Kolit En Çok Kimlerde Görülür?
Ülseratif kolit; her yaş grubundan kişide görülmekle birlikte genellikle 20 – 30 yaş aralığında veya 50-60 yaş aralığında başlangıç gösterebilmektedir. Kadın ve erkeklerde ise görülme sıklığı eşittir.
Ülseratif Kolit Teşhisi Nasıl Yapılır?
Ülseratif kolit teşhisi için hekiminiz birtakım test ve tetkikler isteyecektir. Ülseratif kolit teşhis yöntemleri aşağıdaki şekildedir;
- Kan testi ve dışkı testi: Hastalığın tanısının konmasından önce diğer nedenleri dışlamak ve eşlik eden anormalliklerin tespiti için yapılmaktadır. Tek başına tanı koydurmaz.
- Endoskopi ve kolonoskopi: kalın ve ince bağırsak, mide ve yemek borusu incelenmektedir. Özellikle kalın bağırsak değerlendirmesinde hastalık tutulum oranı, aktivasyonu, kesin tanı için biyopsi alınması için yapılmaktadır.
- BT (Bilgisayarlı Tomografi) ve MR (Manyetik Rezonans)
- Esnek sigmoidoskopi: rektumun özel ışıklı bir cihaz ile incelenmesi işlemidir. Bir kolonoskopi ön hazırlığı gerektirmeden hızlı karar verme ve hastalık sürecinin takibinde kullanılmaktadır.
Ülseratif Kolit Tedavisi
Kronik bir hastalık olan ülseratif kolit hastalığının tedavisinde ilaç, diyet tedavileri uygulanabilmektedir. Bu tedavilere yanıt vermeyen hastalarda son seçenek olarak cerrahi tedavi yapılabilir.
İlaç tedavisi:Atak tedavisinde antibiyotikler, kortizol tedavisi kullanılırken takiplerde ise aminosalisilat dediğimiz duvar iltihabını azaltmaya yönelik ilaçlar ve bağışıklık sistemini düzenleyici ilaçlar tercih edilmelidir. Bağırsak duvarının iyileştirilmesi, ishal, kanama gaz ve şişkinliğin azaltılması amaçlanmaktadır.
Diyet: bu tür hastaların beslenme ve diyet programlarına özen gösterilmelidir. Hastanın durumuna göre farklı türde diyet programları vardır. Hekim kontrolünde uygulanması gerekmektedir.
Cerrahi: Verilen tedavilere hiç yanıt alınmadığında başvurulan kalın bağırsağın tamamen çıkarılması disiplinine dayanmaktadır.
Ülseratif Kolitin Risk Faktörleri Nelerdir?
Ülseratif kolit hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığından daha önce söz etmiştik. Hastalığın genetik geçişi olup aile bireylerinde olması çocukta da görülme riskini artırmaktadır. Aynı zamanda çevresel faktörler , beslenme alışkanlıkları hastalığın ortaya çıkma riskini artırmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bağırsaklarda yaşanacak en ufak bir problem, günlük rutini olumsuz yönde etkilemekte …
Devamını OkuRektum kanseri, kanserli hücrelerin rektum dokularında oluşturduğu bir hastalık olara…
Devamını Oku