Bağırsaklarda ve boşaltım sistemlerinde yaşanacak en ufak bir sorun dahi hayatı çekilmez kılabilmektedir. Ağrılı dışkılama, kanlı ve mukuslu bir gaita ile karşı karşıya iseniz bağırsak ile ilgili ciddi bir problem yaşıyorsunuz demektir. Ancak, bağırsak hastalıklarının birbirine belirtiler bağlamında benzemesi ise sıklıkla karşı karşıya geldiğimiz bir konu. Bu nedenle, belirtilerini yaşadığınız hastalığın net olarak teşhis edilebilmesi ve en uygun tedavi seçeneğinin uygulanması hususunda mutlaka doktor kontrolüne gitmenizde fayda var. Bağırsaklarda ortaya çıkan birçok problem için kolonoskopi yöntemi kesin tanı sağlamaktadır. Eskiye nazaran geliştirilen kolonoskopi teknolojisi ile artık hasta “sedasyon” alır ve minimum hissiyat ile kolonoskopi yaptırabilir. Bu nedenle, kolonoskopi ile tanı konması, artık sizi ürkütecek bir işlem olmaktan çıkmıştır. Kolonoskopi Ankara konusunda ve sizlere diğer hastalıklarınız için daima en iyi teşhis ve tedavi yöntemlerini sağlayan Dr. Meral Sözen; kolonoskopi nedir, neden yapılmalıdır, kolonoskopinin süresi ve acısı var mıdır, kolonoskopi ile hangi hastalıkların teşhisi yapılabilir gibi birçok sorunun yanıtını bu içerikte sizler için cevaplıyor ve hastaların korkulu rüyası olarak bilinen ” kolonoskopi ” işlemine dair tüm detayları sizlerle paylaşıyor.
İçindekiler
- Kolonoskopi Nedir?
- Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
- Kolonoskopi Neden Yapılır?
- Kolonoskopi Öncesi Diyet Nasıl Olmalıdır?
- Kolonoskopi Öncesi Süt ve/veya Yoğurt Tüketilir mi?
- Kolonoskopi Öncesi Sigara İçilir mi?
- Kolonoskopi Sonrasında Ne Yenmelidir?
- Kolonoskopi ile Teşhis Edilebilen Hastalıklar Nelerdir?
- Kolon Kanseri
- Sebebi Açıklanamayan Bağırsak Bulgularını ve Semptomlarını Araştırma
- Polip vb. Gibi Oluşumları Tespit Etme
Kolonoskopi Nedir?
Kalın bağırsak ve rektum bölgesinde yaşanan problemleri ve anormallikleri tespit etmek amacıyla uygulanan bir prosedür olan kolonoskopi, günümüz teknolojisinin en iyi tanı ve teşhis aracı olmakla birlikte tedavi seçeneği olarak da kabul görmektedir.
Kalın bağırsağın incelenmesi için kullanılan kolonoskopi ince esnek ucunda kamera olan bir alet olup. Doktor bağırsak içerisinde ilerlerken bir ekran üzerinden bağırsak içerisindeki oluşumları tüm ayrıntısı ile görebilmektedir. Hastalığın teşhis edilmesinde ve önlenmesi konusunda oldukça iyi sonuçlar almayı sağlayan kolonoskop ile birçok hastalık erken evrede tespit edilebilmektedir. Bağırsak polipleri, kanserli hücreler ve anormal yapıdaki dokuların rahatlıkla görülebildiği kolonoskopi uygulaması, eskiye nazaran daha da konforludur. Teknolojideki yenilikler ile kolonoskopide de büyük yenilikler olmuştur. Eski dönemlerde olmayan NBI, FICE ve I-SCAN gibi özellikler ile dokuda yeni başlayan ve gözle ayırt edilemeyen lezyonların bile tespiti mümkün olmaktadır. Dr Meral Sözen Muayenehanesinde bulunan endoskopi ve kolonsokopi cihazı sayılan tüm bu özelliklere sahip olup hastaların sağlığına kavuşması için hizmete sunulmuştur.
Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
Bağırsaklarla ilgili şikâyetlerini dile getiren hastaların birçoğuna yapılan kolonoskopi, genellikle hastaların korktuğu bir uygulamadır. Eskiden yapılan kolonoskopi işleminin ağrılı olması ve problemlere yol açması, bu işlemin şuanda uygulanamamasındaki en büyük etkendir. Ancak, teknolojinin gelişmesi tıp dünyasındaki birçok işlemi ve cihazı da geliştirmiştir ve bunun en büyük etkisi ise kolonoskopi işleminde olmuştur. Hastaya “sedasyon” vererek rahatlattığımız kolonoskopi işleminde artık, sedasyonsuz dahi hasta konforlu bir şekilde kolonoskopi yaptırabilmektedir. Ağrının ve diğer durumların minimum olduğu günümüz kolonoskopisinden hemen sonra normal hayatına dönebilmek mümkündür.
Kolonoskopi işlemi uzman doktorlar tarafından özel bir odada yapılır ve çekum %90 oranında incelenebilir. İnce bağırsağın ve kalın bağırsağın birleşim noktası gibi kör bir noktayı dahi bizlere gösterebilen kolonoskopi ile yayılan kanser hücrelerinin teşhisi de oldukça kolaydır.
Kolonoskop cihazının uç kısmının anüsten sokulması esasına dayanan kolonoskopi, kalın bağırsak (kolon) içerisinde ilerletilerek kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleştiği yere kadar ilerletilir. Kalın bağırsaktaki tüm anormal dokuları gösteren kolonoskopi, polip vb. gibi dokuların çıkarılması ve incelenmesi konusunda da ideal bir tekniktir.
Kolonoskopi Neden Yapılır?
Kalın bağırsak yâda diğer boşaltım sisteminde yaşanan sorunların tanısını yapmak ve sorunun teşhisini yapabilmek için kolonoskopi yapılması önemlidir. Doktorların kolonoskopi ile teşhis koyabildiği hastalıkların birçoğu diğer teşhis ve tanı yöntemlerinde yetersiz kalabilmektedir. Ancak, kolonoskopi ile bağırsaklardaki tüm problemler tüm çıplaklığıyla ve ince hatlarıyla doktorlar tarafından görüntülenebilmektedir.
Bağırsaklarda gelişen anormal yapıların daha sonra kanserleşme riski bulunmaktadır ve bu yapıların patolojisinin mutlaka incelenmesi gerekir. Bağırsak polipleri, ülserler ve anormal yapılar buna en güzel örnektir. Bağırsak şikâyetleri ile gelen hastaya kolonoskopi uygulandığında kalın ve ince bağırsaklar detaylı olarak incelenir ve herhangi bir “bağırsak hastalığı yâda kanserin” olup olmadığının net teşhisi koyulabilir.
Kolonoskopi Öncesi Diyet Nasıl Olmalıdır?
Kolonoskopi işlemi esnasında bağırsakların iç yüzeyini tam anlamıyla değerlendirmek için bağırsak içerisinde gaytanın olmaması gerekmektedir. Bunu sağlamak için işlem öncesinde bir süre bazı gıdalardan kaçınılması gerekmektedir. Halk arasında “aç kalmak olarak tanımlanan bu durum posalı gıdalardan uzak durmaktan başka bir şey değildir. Çünkü yüksek posalı gıdalarla beslenen hastaların işlemden önceki gün bağırsak temizliği için kullanılan ilaçları içmesi esnasında daha büyük zorluklarla karşılaştığını görmekteyiz. Bağırsak temizliği esnasında kullanılan ilaçlar bağırsak içerisinde sıvının kalmasını ve bağırsak hareketlerinin hızlanması ile birlikte bağırsak içeriğinin hızlı bir şekilde boşalmasını sağlamaktadır. Bu süreçte bağırsak içeriği boşaltılırken hızlı volüm kaybı olacağından hasta kendini daha halsiz hissedecektir. Bizler bu nedenle hastanın durumuna göre birkaç gün önceden diyetine dikkat etmesini önermekteyiz. Özellikle kabızlıktan yakınan hastalara bağırsak hareketlerini hızlandıran yiyecekler önerilmekte ve posalı gıdalardan uzak durması istenmektedir. Bakliyat tüketimi bağırsakta gaz oluşumunu artırdığı için önerilmemektedir. Kuruyemiş tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bunların yanısıra meyve kuruları bağırsak hareketlerini artırdığı için kullanılabilir. Bunları komposto olarak tüketmekte faydalı olacaktır. Tavuk, balık gibi ürünlerin kullanımı ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. İşlemden önceki gün hastalarımıza önerdiğimiz ilacı içmelerini ve alabildiği kadar bol miktarda su almalarını önermekteyiz. İşlemi eğer uyutarak (sedasyon ile ) yaptıracaksanız işlem saatinden 6-8 saat önce yemeyi ve içmeyi bırakmanız gerekmektedir. İşlemden öncesinde ise makattan uygulanan bir ilaç sayesinde (lavman ile) bağırsağın son kısmı da temizlendikten sonra işleme başlanmaktadır.
Şunu unutmamalısınız ki bağırsak temizliğiniz ne kadar iyi olursa bağırsaklarınız o kadarr ayrıntılı incelenir ve işlem sonrası ağrı şikayetini o kadar az yaşarsınız.
Ayrıca bağırsak temizliği esnasında aşırı bulantı, kusma , karın ağrısı gibi bir problem ile karşılaşmanız halinde mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.
Kolonoskopi Öncesi Süt ve/veya Yoğurt Tüketilir mi?
Süt yoğurt tüketimi bireysel farklılıklar göstermektedir. Bazı bireyler süt ve yoğurt tüketimi sonrası gaz oluşumu arttığı için sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu yüzden bu hasta grubuna süt ve yoğurt önerilmemektedir. Normal süreçte bu gıdalarla ilgili problem yaşamıyorsanız kolonoskopi hazırlığı sürecinde de bu gıdaları tüketebilirsiniz.
Kolonoskopi Öncesi Sigara İçilir mi?
Kolonoskopi öncesi sigara içilmesi anestezi etkisinde birtakım değişikliklere neden olduğu gibi akciğerle ilgili problem yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden kolonoskopi öncesi sigara içilmesi önerilmemektedir.
Kolonoskopi Sonrasında Ne Yenmelidir?
Kolonoskopi işlemi tamamlandıktan sonra genel olarak hastalarımızın herhangi bir şikayeti olmamaktadır. Ancak bazı duyarlı bireylerde bağırsakta işlemden sonra kalan hava karında kramp şeklinde ağrıya neden olabilmektedir. Bu yüzden hastalarımıza ağır yiyeceklerden bağırsakta gaz oluşumuna neden olabilecek gıdalardan uzak durmaları önerilmektedir. İşlem günü sedasyon ile yapıldıysa işlemden bir sat sonra hafif gıdalar alıp hastanın dinlenmesi önerilmektedir. Hastanın karın ağrısının fazla olması ya da şiddetlenmesi halinde mutlaka doktoru ile iletişime geçmelidir.
Kolonoskopi ile Teşhis Edilebilen Hastalıklar Nelerdir?
20 dakika gibi kısa bir sürede diğer yöntemlerle tespiti zor olan tüm bağırsak hastalıklarının ve kanserinin teşhisi kolonoskopi ile yapılabilmektedir. Kolonoskopi ile birlikte teşhisi ve tedavisi yapılabilen hastalıklar ise aşağıdaki detaylarıyla açıklanmıştır.
Kolon Kanseri
50 yaş üzerinde sıklıkla görülen kolon kanseri, kolonoskopi ile daha oluşmadan bile saptanabilir. Bağırsaklar üzerinde bulunan birikmiş kötü huylu dokuları bizlere net olarak gösterebilen kolonoskopi ile kanseri daha erken evrede tespit edebilir ve hemen müdahale edebiliriz. Eğer ki ailede daha önce kolon kanserine yakalanmış bir kişi var ise ve şikâyetler de kolon kanserini düşündürüyor ise daha erken yaşlarda kolonoskopi uygulaması yapılmalıdır..
Sebebi Açıklanamayan Bağırsak Bulgularını ve Semptomlarını Araştırma
Tüm branşlardaki doktorları gezip ancak bağırsaklarındaki şikâyetlerine çözüm bulamayan hastalar için kolonoskopi en iyi araştırma yöntemidir. Karın ağrısı, rektal kanama, devamlı ishal olunması gibi birçok şikâyetin kaynağını bulamayıp ve tedavisini alamayan kişilerde kolonoskopi, kesin tanı niteliği taşıyacak bulgular verebilir.
Bağırsak apsesi, bağırsakta kanama, Crohn yâda Ülseratif kolit gibi hastalıkların teşhisini dakikalar içerisinde yapmamızı sağlayan kolonoskopi, aynı zamanda tedavi seçeneği olarak da kullanılabilir.
Polip vb. Gibi Oluşumları Tespit Etme
Kalın bağırsağında polip olduğunu bilen ancak yeni poliplerin olduğundan şüphelenen kişiler kolonoskopi ile var olan polipleri detaylı olarak incelerken yeni polipler hakkında da bilgi edilebilir. Kolon kanserine dönüşmeden polipler yine kolonoskopi ile bu aşamada alınabilir.
Kolonoskopi ile ayrıca;
- Nedeni bilinmeyen kansızlığa yol açan hastalıklar,
- Bağırsak düğümlenmesi gibi birçok hastalıkta detaylı olarak araştırılıp tedavi edilebilmektedir.
Ankara Kolonoskopi Alanında Uzmanlaşan Dr. Meral Sözen ile Bağırsak Sağlığınızı Kontrol Altına Alın
Günümüzde giderek artan bağırsak hastalıkları, ilerde kanserleşme riskini daima taşımaktadır. Makat yırtığından hemoroide, Crohn hastalığından bağırsak poliplerine kadar her türlü hastalığın teşhisini ve tedavisini yapabildiğimiz kolonoskopi ile kendi hayatınızı kurtarabileceğinizi unutmayın ve kolonoskopi yaptırmayı asla ihmal etmeyin yâda ertelemeyin!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklar listesinin en başında gelen hemoroid, Türkiye…
Devamını OkuGünümüzde mide- bağırsak sistemlerinde yaşanan problemler giderek artmakta ve her geç…
Devamını Oku