Yapay Zeka ile Kolonoskopi Nedir?
Kalın bağırsak kanserinin yaklaşık %90’ı polip zemininde oluşan tümörlerdir. Kolonoskopi, kalın bağırsaktaki poliplerin tanı ve tedavisinde oldukça sık başvurulan bir tanı yöntemidir. Erken tanı ise söz konusu kanser türüne bağlı ölümleri önemli oranda düşürmektedir.
İçindekiler
Teknolojinin gelişmesi ve tıp alanına yansımasının sonucunda yapay zeka ile kolonoskopi ya da bir diğer ismi ile CADEYE kolonoskopi uygulamaları gerçekleştirilebilmektedir. CADEYE, kolonoskopi cihazına eklenmiş bir yazılımdır ve söz konusu yazılımla polipler daha nitelikli bir şekilde tanı almakta; iyi ya da kötü huylu oldukları tespit edilmektedir.
Kolonoskopi Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?
Bağırsak kanalının iç yüzeyinde oluşan poliplerde boyut arttıkça kansere dönüşme potansiyeli olan hücre sayısı artmaktadır. Bu nedenle 50 yaş üzerindeki herkesin mutlaka rutin kontrollerini aksatmaması gerekmektedir. Söz konusu kontrollerde (kanser taraması) başvurulan tanı yöntemi kolonoskopidir ve bu yöntem son yıllarda altın standart halini almıştır.
Kolonoskopi yöntemi modern teknoloji ile tasarlanmış CADEYE yapay zeka ile çok daha nitelikli incelemeler ve değerlendirmeler yapılmasını sağlamakla birlikte adeta radar kontrol tarzı bir yöntem ile polip türü ve bu polipte kanser potansiyeli olup olmadığı saptanabilmektedir. BLI ve LCI teknolojisi ile dokuları farklı ışık boyları ile değerlendirme imkanı daha öncesinde hizmetimizde iken CADEYE ile bu bu sistemler birleştirilerek polip alanı, polip alt tipi ve kanlanması ile ilgili bilgi sunulmaktadır. Böylece oluşan herhangi bir polip dokusunun iyi, veya kötü olduğu tespit edilebilmektedir.
Kanser; özellikle de bağırsak kanseri 50 yaş üzerindeki tüm yetişkinlerin risk alında olduğu bir hastalıktır. Bu nedenle alınacak önlemlerin başında rutin kanser taraması gelmektedir. Kolonoskopi CADEYE yapay zeka teknolojisi hakkında bilgi almak için; 0 (535) 588 95 97 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Kolon Kanseri Tespit Yöntemleri Nelerdir? - (Yapay zeka ile Kolonoskopi)
Kolon kanseri tespit yöntemlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
- Dışkıda gizli kan araması
- BT (bilgisayarlı tomografi) ile sanal kolonoskopi
- Fleksible sigmoidoskopi
- Dışkıda DNA testi
- Kolonoskopi
Toplum kökenli incelemelerde gaytada gizli kan incelemesi ile genel tarama yapılırken bazı hastaların kanseri olduğu halde bu testin negatif çıktığı için tanıda geç kalındığı görülmüştür. Sanal kolonoskopi taramada kullanılabilir ancak polip tespit edildiğinde tekrar kolonoskopi yapılması gerekir. Fleksible sigmoidoskopide ise bağırsağın son 1/3’lük kısmı değerlendirilir en çok bağırsağın son kısmında gelişmekle birlikte bağırsağın diğer kısmında gelişen kanserler gözden kaçabilir. Kolonoskopi kolon kanseri taramasında altın standart haline gelmiştir. Bununla birlikte son yıllarda yapay zeka ile kolonoskopi kavramı da duyulmaya başlanmıştır. Yapay zeka ile (CADEYE) kolonoskopi; kolon kanserinin tanı ve tedavi yöntemlerinde başarı oranını arttırmaktadır.
Yapay Zeka ile Kolon Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?
Yapay zeka ile kolon kanseri taraması yaklaşık 15 ila 20 dakika sürmektedir. Tarama sırasında polip saptanması durumunda ise bu süre uzayabilmektedir. Hastanede yatmaya ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilen işlemde anestezi etkisi geçtikten sonra hasta günlük yaşamına devam edebilmektedir ancak araç kullanmaması ve ağır iş yapmaması önerilmektedir. Hastaların işlem sonrasında birkaç gün sıvı ve yumuşak gıdalar tercih etmesi gerekmektedir.