Anorektal manometre; anal kanalda bulunan kasların fonksiyonlarının değerlendirilmesi amacı ile uygulanan bir tanı yöntemidir. Kasların uyguladığı basınç ve duyu ölçümlerinin belirlenmesinde günümüzde altın standart haline gelen manometre işlemi için alanında tecrübeli bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması önerilmektedir.
Anorektal Manometre Hangi Durumlarda Uygulanır?
Anorektal manometre işleminin uygulandığı durumlar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Makatta darlık
- Gaz kaçırma
- Dışkı kaçırma
- Makatta fistül şikayeti
- Makatta çatlak şikayeti
- Makatta ağrı şikayeti
- Makatta sarkma şikayeti
- Rektosel
- Kronik kabızlık
- Pelvik taban hastalıkları
Yukarıdaki şikayetler nedeni ile hekime başvurulması durumunda anorektal manometre işlemine ihtiyaç duyulmaktadır. Uygulama bölgesindeki basınç oranı ve hastanın sağlık öyküsünün nitelikli bir şekilde değerlendirilmesi ile nitelikli tanı konulabilmekte ve tedavi planlaması yapılabilmektedir.
Anotektal Manometre Nasıl Uygulanır?
Anorektal manometre işleminin herhangi bir riski bulunmamaktadır. Hastanın makatı sıkma, gevşeme ve dinlenme anlarında makat iç basıncının ölçülmesi disiplinine dayanmaktadır ve bu işlemde anestezi uygulamasına da ihtiyaç duyulmamaktadır.
Anorektal manometre işlem öncesinde lavman yapılmakta ve böylece rektum boşaltılmaktadır. Hasta işlem sırasında sol tarafına yatırılmakta ve jel yardımı ile özel olarak geliştirilen kateter rektuma gönderilmektedir. Anorektal manometre işlemi yaklaşık 20 ila 30 dakika sürmektedir ve işlem sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmemektedir.