Üst sindirim sistemi boyunca görülebilen yara yâda lezyonlar ülser olarak biliniyor ve ülserlerde oluştukları bölgeye göre de isimlendiriliyor. Eğer ki üst sindirim sisteminde oluşan ülserler söz konusu ise bu ülserlere topluca peptik ülser ismi veriliyor. Özofagusta ortaya çıkan ülserlere, özofagus ülseri yani yemek borusu ülseri ismi veriliyor. Ankara yemek borusu ülseri teşhisi ve tedavisi alanında hizmet veren Dr. Meral Sözen’den yemek borusu ülseri nedir, yemek borusu ülserinin belirtileri nelerdir, özofagus ülserinin sebepleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir gibi birçok sorunun yanıtını alabileceğiniz bu içerikte yemek borusu ülserine dair birçok konuya da daha geniş perspektiften bakma imkânı yakalayabilirsiniz.
İçindekiler
Yemek Borusu Ülseri Nedir?
Özosofagusun içinde ve duvarlarında gördüğümüz peptik ülserlere özofagus ülseri ismini veriyoruz. Boğazı mideye bağlayan tüp olarak bildiğimiz yemek borusu birçok sebepten ötürü tahriş olursa peptik ülserlerle karşılaşma oranı artar. Göğsün ortasından aşağı uzanan düz kemiği yani sternumun altında görülebilen ağrı ve yanma ile kendini belli eden yemek borusu ülseri, kişinin yemek yemesini kısıtlayan bir durumdur ve oldukça problem yaratmaktadır.
Özofagus ülseri olarak da bilinen yemek borusu ülseri, sindirim sistemini koruyan mukus tabakasının azalması ile birlikte mide asitinin sindirim kanalı duvarlarına teması ile aşınma gelişmesi durumudur.
Yemek Borusu Ülseri Belirtileri Nelerdir?
“Mide yangını, mide yangısı, acı suyun gelmesi” gibi birçok tarif ile hastayı olumsuz yönde etkileyen yemek borusu ülseri, birçok belirtiye sahip bir rahatsızlıktır.
İlk olarak göğüs merkezinde yanık ağrısı yapan yemek borusu ülseri, sternumun altında da ağrıya sebep olur. Eğer ki, kişide aşağıdaki belirtilerin birçoğu yâ da hepsi varsa yemek borusu ülserinden şüphelenilir.
- İştah kaybı
- Boğaz ağrısı
- Karın ağrısı
- Kusma
- Bulantı
- Yutma güçlüğü
- Kilo kaybı, yemek borusu ülserinin en çok görülen belirtileri arasında sayılabilir.
Yemek Borusu Ülseri Nasıl Oluşur?
Yemek yemekten korkmaya ve birçok gıdadan mahrum kalmaya sebep olan yemek borusu ülserinin birçok oluşma sebebi vardır.
Mide Asitleri
Birçok sebepten ötürü aşınan mukus tabakasının sürekli “mide asidi yâda diğer asitlere” maruz kalmasıyla oluşan yemek borusu ülseri, akut yâda kronik bir tablo çizebilir. Kronik iltihaplanma aşamasında ise iyice tahriş olan yemek borusu, yaralanma ve iltihaplanmayla hastadaki semptomları arttırır. Eğer ki diğer gastrointestinal rahatsızlıklar da söz konusu ise mide asitleri kaçınılmaz bir son olarak ülsere sebebiyet verecektir. Reflü, GÖRH ve Hiatal herniler (mide fıtığı) bu hastalıklara örnektir.
İlaçlar
Yemek borusu ülserinin oluşmasında bir diğer faktör ilaçlardır. İlaçların yan etkisi yâda komplikasyonu olarak ortaya çıkabilen yemek borusu ülseri daha çok Aspirin, ibuprofen, bifosfonatlar ve bazı antibiyotiklerin kullanımı sonrasında ortaya çıkabilmektedir.
Enfeksiyon
Enfeksiyon kaynaklı yemek borusu ülserleri de günümüzde sıklıkla artmaktadır. Kandida, herpes ve insan papilloma virusu enfeksiyon kaynaklı ülserlerin oluşumuna sebebiyet verebilir.
Kostik Yaralanma
Mideyi aşındırma yoluyla tahrip etmeye sebebiyet veren maddelerin alınmasından sonra da yemek borusu ülseri görülebilir. İntihar eğilimi, alkolün kötüye kullanımı ve psikoz gibi durumlar bunlara örnektir.
Yemek Borusu Ülseri Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
“Midede yanma, ağza acı su gelmesi, ağzın ekşimesi” gibi birçok şikâyet ile gelen hastaya, yemek borusu ülseri teşhisi koymak için kişinin tıbbi geçmişi incelenir. Hastanın geçirdiği ameliyatlar, kullandığı ilaçlar ve aldığı tedaviler detaylı olarak alındıktan sonra fiziksel muayene yapılır. Özofagus içine bakmak için endoskopi yapar. Hastaya yapılan tüm tahlil, tetkikler sonucunda ise ülser tespit edilirse ülser dokusunu incelemek adına doktor ülser dokusundan bir örnek alabilir. Doktor gerekli görürse ülser oluşumu nedenini araştırmak için; röntgende görülen bir ilaç içirerek röntgenine de bakar.
Yemek borusu ülserinin tanısı konduktan sonra ise tedavi aşamasına geçilir. Nedeni tespit edilen yemek borusu ülseri tedavi etmek için doktor en iyi seçenekleri hastaya sunacaktır.
İlk olarak yemek ve yaşam alışkanlıkları değişikliğinin sağlanması yemek borusu ülserinin tekrarlamaması açısından önemli bir adım olacaktır. Tüm zararlı alışkanlıkları terk etme ile başlayan süreç eğer ki fazla kilo varsa verilmesi ile devam edecektir.
Antasitler, H-2 reseptör blokerleri ve proton pompası inhibitörleri ila yemek borusu ülseri tedavi edilebilir. Eğer ki ciddi bir ülser söz konusu ise doktorunuz ameliyat olmanız için sizi cerrahlara yönlendirebilir. Ancak, cerrahi tedavi en son aşamada yapılır. Örneğin, eğer ki enfeksiyon kaynaklı bir yemek borusu ülseriniz var ise antibiyotik ve antifungaller ile probleminiz ortadan kaldırılır.
Yemek Borusu Ülserinden Şikâyetçi İseniz Dr. Meral Sözen Sizleri Bekliyor!
Özofagus ülseri belirtileri sizde de varsa ve yemek yemek sizin için bir kâbus ise Dr. Meral Sözen’e başvurarak kısa sürede yemek borusu ülserinizi teşhis ettirebilir ve tedavinizi alabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yemek borusundaki hareket bozukluğunu anlatmak için kullanılan Akalazya’nın kelime an…
Devamını OkuGastrit genel anlam olarak mide duvarının çeşitli nedenlerle gelişen iltihabı reaksiy…
Devamını Oku