Hayatımızın bazı dönemlerinde istemediğimiz rahatsızlıklarla karşılaşabiliyor ve yaşantımızı değiştirmek zorunda dahi kalabiliyoruz. Genetik faktörler, yanlış beslenme gibi birçok sebebi olan kolon ülseri, Türkiye’de de görülen bir hastalık. Kalın bağırsak ülseri olarak da bilinen kolon ülserinin teşhisi kolonoskopi ile kolaylıkla koyulabilir ve tedavi edilebilir. Dr. Meral Sözen’in de teşhisini yaptığı kolon ülseri hakkında en çok merak ettiğiniz kolon ülseri nedir, kalın bağırsak ülseri neden oluşur, kolon ülserinin tedavisi nasıl yapılır, kolon ülserinin belirtileri nelerdir gibi soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilir ve kalın bağırsak ülseri hakkında birçok bilgiye de kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Kalın Bağırsak Ülseri (Kolon Ülseri) Nedir?
Yara anlamına gelen ülserler, pek çok organımızda oluşsa da kalın bağırsakta oluştuğunda çok daha şiddetli semptomlara sebebiyet verebiliyor. Kolon ve rektum yani sindirim sisteminin kalın bağırsak olan kısmında görülebilen ülserler ise kolon ülseri yâda kalın bağırsak ülseri olarak ifade edilir. 150 ila 180 cm’lik üst kısmına kolon, 15-17 cm’lik kısma rektum adı verilen kalın bağırsaklar, vücudun “dışkılama” kanalı olduğu için oldukça hayati bir öneme sahiptir.
Bildiğiniz üzere yiyecekler mide ve ince bağırsaklarda sindirildikten hemen sonra kalın bağırsaklar, “gaita” adı verdiğimiz dışkıyı kolon ve rektum boyunca ilerleterek anüs yoluyla vücuttan atmakla görevlidir. Zaman zaman farklı sebeplerden ötürü meydana gelen kalın bağırsak iltihapları zamanla bulunduğu bölgeyi aşındırarak yara oluşumuna sebebiyet verir. İşte bu yaralar da, kalın bağırsak yâda kolon ülseri olarak ifade edilir.
Kalın Bağırsak Ülseri Nasıl Anlaşılır?
Karın ağrısı, karında şişkinlik, rektal ağrı, büyük tuvalete çıkamama ve iştah kaybı gibi birçok belirti veren kalın bağırsak ülseri, birçok kişi tarafından “anlaşılmayan” bir hastalıktır. Ancak, dışkıda kan görülmesinin ardından hasta telaşa düşer ve bir problemin olduğunu fark ettiğinde ise dışkıda siyah yâda koyu kırmızı kanla karşılaşarak bizlere başvurur.
Kalın Bağırsak Ülseri Neden Olur?
Kalın bağırsak mukozasındaki bu iltihaplı değişimin sebebi net olarak belirlenmese de birçok faktörün sebep olduğu araştırmalarca ortaya konmuştur. Ancak, klinik bulgular ve hastaların ortak özelliklerine bakıldığında ise araştırmalar, “kalın bağırsak ülserinin oluşmasında aşağıdaki “olgular” sebeptir” diyebilmektedir.
Enfeksiyöz Ajanlar
Bazı bakteriyel ve paraziter bağırsak enfeksiyonları sırasında bağırsaktaki savunma mekanizmaları bozulduğu ve mukozal bariyer hasarlandığı için ülserler gözlenebilir. Bu yaraların büyüklükleri değişkendir.
Aspirin
Belirli hastalıklarda yâda rahatsızlıklarda doktorlar aspirin kullanımını önerebilmekte ve hastada düzenli olarak aspirin kullanımına devam edebilmektedir. Ancak, çeşitli sebeplerden dolayı kullanılan aspirin bazı kişilerde kalın bağırsak ülserine sebebiyet verebilmektedir. Kalın bağırsak ülserine yol açabilen “streoit olmayan iltihap giderici” bu ilaçlar, dikkatli kullanılması gereken ilaçlardır.
- Ibuprofen
- Diclofenac
- Fenoprofen
- Flurbiprofen
- Sulindac
- Meclofenamic gibi ilaçlar yukarıdaki açıklama için uygun ilaçlardır.
Travmalar
Kabızlıkla ilgili kronik sorunlar yaşayan insanlar gerek lavman kullanımı esnasında gerekse rahatlamak için bağırsağın son kısmındaki gaytayı parmakla çıkarma gibi işlemler esnasında bu bölgede bağırsak yaralarına sebep olabilirler. Bunun dışında rektal yoldan ilişkiyi kabul eden kişilerde de bu yaralar oluşabilir.
Kalın Bağırsak Ülseri Risk Faktörleri
Kalın bağırsak ülseri nedenleri arasında risk faktörlerini de es geçmemek gerekir. Aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı, stresli bir yaşam, genetik faktörler gibi birçok risk faktörü, kalın bağırsağın çeperinin değişmesi ve iltihaplanması konusunda önemli rol oynar.
Dr. Meral Sözen ile Bağırsaklarınız Yeniden Sağlığına Kavuşabilir!
Uzun süredir yaşadığınız kalın bağırsak ülseri şikâyetinin teşhisini kolonoskopi ile koyabilen Dr. Meral Sözen ile siz de bağırsaklarınızdaki problemleri ortadan kaldırmaya ne dersiniz? Her türlü bağırsak ülserinin tanı ve tedavi sürecinde Dr. Meral Sözen sizi bekliyor!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İnce bağırsağın mideden sonra gelen bölümü duodenum olarak adlandırılmaktadır. Duoden…
Devamını OkuYaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklar listesinin en başında gelen hemoroid, Türkiye…
Devamını Oku