Yemek borusundaki hareket bozukluğunu anlatmak için kullanılan Akalazya’nın kelime anlamı ise “gevşeme güçlüğü” olarak biliniyor. Gastrointestinal sistemdeki hastalıklardan birisi olan Akalazya, sfinkerin gevşememesi sonucunda meydana gelmektedir. İlerde yemek borusu kanseri ve diğer Gastrointestinal sistem kanserlerinin riskini arttıran Akalazya, tedavi edilmesi gereken hastalıklardan birisidir. Dr. Meral Sözen’in tanısını koyduğu ve tedavisini gerçekleştirdiği Akalazya hastalığı ile ilgili sorulan en çok soruların yanıtlarını bulabileceğiniz bu içerikte Akalazya nedir, neden oluşur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir sorularının yanı sıra Akalazya’nın ilk belirtilerini de bulabileceksiniz.
İçindekiler
Akalazya Nedir?
Alt sfinkerin gevşememesi sonucunda ortaya çıkan hastalığa Akalazya deniyor. 25- 40 yaş arasındaki bireylerde görülen ve her yıl 100.000 Akalazya tanısı konulduğunu varsayarsak Akalazya hastalığı da önemli bir hastalıktır.
Akalazya Hastalığı Neden Olur?
Yemek borusu ile midenin kavuşumunda bir adet kapakçık bulunur ve bu kapakçık sfinker olarak adlandırılır. Eğer ki yutma esnasında bu sfinker kapakçığı gevşemez ise Akalazya hastalığı söz konusudur diyebiliriz. Yiyeceklerin yemek borusundan mideye geçmesinde problemler yaşanır ve belirli bir süre sonra da tamamen durma noktasına gelir. Motor fonksiyon bozukluğu olarak da ifade edilen Akalazya’nın tedavisi yüz güldürücüdür yani mümkündür.
Yemek borusundaki bozuklukların sebep olduğu Akalazya hastalığı yüzünden yiyecekler mideye birkaç saat sonunda gidebilir. Eğer ki hastalık ilerler ise yemek borusunda ciddi genişlemeler görülür ve yemek borusu içinde 1 kilo yemeği barındıracak alanla dahi karşılaşılabilinir. Sindi ilerlediği bilinen bu hastalıkta yemek borusunda ülserleşme de görülür. Göğüs kemiği arkasında yırtılmalar, göğüs ağrısı gibi birçok faktör kişiyi ölüme dahi götürebilir.
Al özofagus sfinkerindeki düz kasların sinir yapılarında bozukluk varsa Akalazya görülebilir. Hiçbir neden olmaksızın da yemek borusundaki kapakçık sistemini besleyen sinir bölgelerindeki hücrelerin ölmesi sonucunda da bu hastalıkla karşılaşmak mümkün. Genetik faktörlerin de etkili olduğu Akalazya hastalığında virüsler, diyabet, skleroderma ve Chagas hastalığının da rol oynayacağı düşünülmektedir.
Akalazya Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Sinsi ilerlemesi sebebiyle tanısı çok geç koyulan Akalazya hastalığının başlıca belirtisi yutma güçlüğüdür. Başta seyrek olan yutma güçlüğü zaman geçtikçe kronik bir tabloya dönüşebilir. “Tüketilen besinlerin ağza geri gelmesi” ile başlayan süreç, kilo kaybı ve iştahsızlık ile devam edecektir.
Göğsün orta ve arka kısımlarında ağrının hissedilmesi, hastanın gece öksürürken boğulması hissi ve enfeksiyon Akalazya’nın ilerlemiş vakalardaki belirtileridir. Genel olarak Akalazya’nın başlıca belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Boğazda dolgunluk
- Geğirmede güçlük
- Kusma
- Öksürük
- Ağza acı su gelmesi
- Göğüs ağrısı
Akalazya Teşhisi Nasıl Konur?
Akalazya hastalarının %90’ı yutmada güçlük yaşaması sebebiyle doktora gitmektedir. Doktorun yapacağı tetkiklerle teşhis rahatlıkla koyulabilmektedir. Akalazya teşhisinde uygulanabilecek tetkikler ise;
- Üst Endoskopi
- BT çekimi & Baryumlu Grafi
- Yemek Borusunda Ve Alt Kısımdaki Basınç Ölçüm Testi
- Göğüs ve Akciğer Filmi
Akalazya Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Akalazya hastalığının tedavisi, hastalığın derecesine ve şiddetine göre belirlenmektedir. Hafif seyir eden Akalazya vakalarında ilk olarak medikal tedavi önerilmektedir. Yemek borusunun alt kısmında yer alan kasların kasılmalarını kontrol altına alınmasını amaçlayan ilaç tedavileri ile gevşeme sağlanır.
Akalazya tedavisi endoskopi ile de yapılabilmektedir. Endoskopi sırasında yemek borusunun alt kısmına gereken ilaçların verilmesi işlemine dayanan bu tedavi şekli, tamamen ağrısız ve konforlu tedavi seçeneği olması sebebiyle sıkça tercih edilir. Günümüzde de en sık uygulanan tedavi yöntemi olarak endoskopi ile yemek borusunun alt kısmı da genişletilebilmektedir.
Sizde “yutma güçlüğü çekiyor ve yukarıdaki belirtileri taşıyorsanız” mutlaka Gastroenteroloğa görünmelisiniz. Dr. Meral Sözen’i tercih ederek kısa sürede Akalazya hastalığının teşhisini yaptırabilir ve tedavinize en hızlı şekilde başlayabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hepimiz kişisel bakımımıza dikkat ederiz çünkü sürekli toplum içinde kişilerle iletiş…
Devamını OkuMide çeperini korumakla görevli mukozanın etkisini kaybetmesi sonucunda mide asidi ta…
Devamını Oku