Sindirim sisteminde oluşan bir takım problemler kişilerin günlük rutinini ve psikolojik durumunu olumsuz yönde etkileyebilir. En ufak bir hazımsızlıkta dahi gün içinde gergin olan kişi, ülser gibi ciddi bir hastalıktan dolayı çeşitli problemler yaşayabilir. Bu nedenle, mide ülseri gibi önemli bir sağlık sorunundan şüpheleniliyor ise Gastroenterologlara başvurmak ve tedaviye başlamak ilerideki yaşanabilecek olumsuzlukları erken dönemde kaldırmayı sağlayacaktır. Mide ülserinden doğan kanser vakaları ile karşılaşmamak için yılda 1 kez Gastroenteroloji muayenenizi olmalı ve kontrollerinizi aksatmamalısınız. Çünkü, Türkiye genelinde sık görülen mide ülseri zaman içerisinde kanserleşebilmekte ve tedavisi zorlaşabilmektedir. Ankara mide ülseri tanısı, teşhisi ve tedavisi konularında hizmet veren Dr. Meral Sözen ile mide ülseri nedir, neden oluşur, mide ülseri gelecekte hangi hastalıklara sebebiyet verebilir, mide ülseri tedavisi nasıl yapılır gibi birçok bilgiyi bu yazıda bulabilecek ve mide ülserini tetikleyenler hakkında da daha fazla bilgiye erişebileceksiniz.
İçindekiler
Ülser Nedir, Mide Ülseri Neden Ortaya Çıkar?
Midenin iç kısmının mide asidiyle parçalanmasını takriben oluşan hastalık, mide ülseri olarak biliniyor. Mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağında meydana gelen bu aşınmalar sonucunda yara oluşur ve mide asidi, her seferinde o bölgede bir ağrı, yanma ve gerginlik hissi yaratabilir. Midenin asit üretimi herkeste farkı olacağı için bu yakınmaların şiddeti de kişiden kişiye değişecektir.
Mide Ülserinin Nedenleri Nelerdir?
Midemiz, gıdaları alan ve gerekli işlemeler sonucunda bağırsaklara ileten bir organ. Bu organın iç kısmından dış kısmına kadar birçok yapı var ve bu yapıların da her birinin ayrı bir görevi var. Mideyi koruyan tabakanın yapısının bozulmasına yol açan sebepler sonucu ülserle karşı karşıya kalabiliriz. Hayatı birçok yönde olumsuz etkileyen ülserin en yaygın sebebi ise “Helicobacter Pylori” bakterisidir. Bu tabakanın asitle ve bakterinin etkisiyle delinmesiyle yaralanmalar meydana gelir ve ülser şikâyetleri baş gösterir.
Ülserin birçok sebebi olsa da en yaygın sebeplerinden bir diğeri de beslenme alışkanlığı. Eğer ki, baharatlı yâda yağlı gıdaları çokça tükettiğiniz bir beslenme alışkanlığınız söz konusu ise midedeki asit üretimi sonucunda katmanda yaralanmalar ve tahribatlar olabiliyor. Buna ek olarak da sinirlilik, stres hali, sigara gibi zararlı maddelerin tüketimi de ülserin şiddetini arttırmaya sebep olabiliyor.
Aynı zamanda doktor kontrolü haricinde ilaç kullanımı da mide ülseri hastalığına sebep olabilmektedir. Çünkü, midede parçalanan ilaçlar bağırsaklarda da etkin rol oynadığı için mide ve çevresinde yoğun aşınmalara sebep olabilir ve zaman içinde de mide ülseri şikayeti gelişebilir. Bu nedenle, doktor kontrollü ilaç kullanımı gelecekteki mide ülseri şikâyetinden korunmak için en doğru adım olacaktır.
Mide Ülserini Tetikleyenler Nelerdir?
Midedeki çoğu hastalığın sebebi aslında yeme düzeni değişikliği ve yanlış beslenme. Midede, yemek borusunda ve on iki parmak bağırsağında gelişen ülserlerin çoğu baharatlı ve ağır yemekler sonucunda oluşmakta. H. Pilori bakterisinin de etken olduğu mide ülserinde şikayetleri arttıran gıdalar var. İşte, onlar!
- Süt, mideyi başta rahatlatsa da bir süre sonra midedeki yanmayı daha da alevlendirecektir. Bu nedenle, midenizi rahatlatmak amacıyla süt içmeyin ve süt ürünlerinden uzak durun.
- Asitli ve kafeinli her şeyden uzak durun ve bir süre sindirim sisteminizi dinlendirin.
- Bilinçsizce ilaç kullanımı, faydalı bakterileri öldürebileceğinden mide ülserinizin iyileşmesi gecikebilir. Bu nedenle, doktorunuza sormadan asla ilaç kullanmayın.
- Bazı ilaçlar, midede etken olarak şikâyete neden olurlar. Bu nedenle, mide ülseriniz varsa; doktorunuzdan size ilaç yazarken mide ülserine göre yazmasını ya da proton pompası inhibitörünü de reçeteye eklemesini hatırlatın.
Mide Ülserinin Belirtileri Neler?
Midede belirgin bir ağırlık hissi sonrasında mide ekşimesiyle kendini gösteren mide ülseri, kişide ağızda acılık şikâyeti doğurur. Hasta kişinin dili dahi normal bireylere göre daha koyu olur ve karın bölgesinde ağrılar meydana gelir. İlk başlangıç aşamasında bu belirtiler söz konusu ise Gastroenterologlara başvurmak ve tedavi olmak yapılacak en doğru şeydir.
Her yemek sonrası aşırı ağrı çeken kişide, baş dönmesi yâda aşırı terleme söz konusu ise hastalığın ilerlediği anlamına gelmektedir. Aynı zamanda kanlı kusmak ve sürekli mide bulantısına ek olarak büyük abdestte de kan görülmesi, hastalığın ciddi oranda ilerlediğinin de göstergesi olabilmektedir. Tedavi edilmeyen mide ülserinin ilerde kanserleşme riski de bulunduğundan dolayı mutlaka gastroenteroloğunuzla irtibat halinde olmanız gerekmektedir. Ayrıca ailesinde mide kanseri öyküsü olan herkesin, mideyle ilgili tüm şikâyetlerinde hemen doktora görünmesi gerekir.
Mide Ülseri Tanısı Nasıl Konur?
Gastroenterologlar tarafından tanısı ve teşhisi yapılan mide ülseri hastalığının sadece belirtilerine bakarak tanı koymak mümkün değildir. Endoskopi ile mide ve bağırsaklara bakan doktor mide ülseri tanısını net olarak koysa da yine de farklı testlere ihtiyaç duyabilir.
Mide Ülserinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Mide ülseri, diğer mide problemlerine nazaran tedavisi daha kolay ve mümkün olabilen bir hastalık olsa da ülser iyileşmesi tamamlanana kadar gastroenterolog kontrolünde olunmalıdır. Günümüz teknolojisi ve tedavi yöntemleri ile mide ülserleri ameliyata gerek kalmaksızın iyileştirilebilir. Hastalığa neden olduğu tahmin edilen H.pilori bakterisini yok etmek ve mide asidini düzene sokmak amacıyla hasta bir süre mide ülseri ilaçlarını kullanır ve tekrar kontrolleri sağlanır. Stresten uzak durulması gereken mide ülserinde eğer ki tedavi yarım bırakılırsa ülser tekrarlayabilir. Mide kanserlerinin bazıları başlangıçta mide ülserlerinden ayırt edilememektedir. Bu yüzden düzenli kontroller önemlidir. Bunun dışında, mide ülseri tedavisi görürken aşağıdaki maddelere uyma konusunda davranış değişikliği gerçekleştirmeniz sizin için oldukça önemli bir husus.
- Düzenli istirahat
- Stresten uzak bir yaşam
- Yemekleri düzenli yemek ve yemek seçiminde özenli olmak
- Bağırsaklarınızın çalışıp çalışmadığını doktorunuza danışarak bu yönde de tedavi görmek ve tedaviyi devam ettirmek
- Alkol vb. gibi maddelerden ise olabildiğince uzak durmak ve süt içmemek ile mide ülseri şikâyetlerinizi bir nebze bastırabilir ve tedavinize destek olabilirsiniz.
Mide Ülseriniz Kanserleşmeden Tedavi Olun!
Dr. Meral Sözen olarak belirtmeliyim ki; incelenen mide kanseri vakalarının çoğunluğunun tabanında mide ülserleri yer alıyor. Eğer vaktinde müdahale edilmez ve takibi yapılmaz ise mide ülseri diye hafife aldığımız ya da şikayetleri farklı yöntemlerle baskıladığımız mide rahatsızlıklarımız ileri evre mide kanseri olarak karşımıza gelebilir. Üzülerek söylemek isterim ki bu aşamada yapılan tedavi çok daha yıpratıcı olmaktadır. Binlerce mide kanseri hastasının ilk etapta ülserle savaştığını ve daha sonra da kanserin başladığını araştırmalarda tespit etti. Her ne olursa olsun vücut dokularındaki herhangi bir yara yâda iltihap erken tedavi edilmediği takdirde hızlı hücre yenilenmesi ileriki zamanlarda kanser hücresi oluşumuna yol açabilmektedir. Basit bir mide yanması diye geçiştirdiğiniz o durum, ilerde midenizi kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle, mide sağlığınız için devamlı kontrollerinizi yaptırmanız ve varsa ülseriniz için mutlaka en iyi tedavileri almanız en doğrusu olacaktır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Üst sindirim sistemi hastalıklarından birisi olan atrofik gastrit, Türkiye’de son yıl…
Devamını Okuİnsanlığın en doğal refleksi olan yutma ve yemek yeme eylemi zaman zaman aksaklıklar …
Devamını Oku