Dünya’da en sık görülen 4. Kanser türü olan mide kanseri, Türkiye’de her yıl 20 bin kişide görülüyor. Çocukluk dönemlerinden beri süregelen yanlış beslenme, kötü alışkanlıklar ve ilaçların yarattığı doku tahribatları sonucunda mide kanseri, kaçınılmaz bir son olarak “ben geliyorum” diyor. Ancak, kısa sürede fark edilen mide kanseri, erken evrelerde tespit edilebildiği için çok fazla ölüm oranlarına sahip değil.
Mide Kanseri Tedavisi Ankara
Ankara mide kanseri alanında uzmanlaşan Dr. Meral Sözen, gastrointestinal sistem üzerinde yer alan tüm kanserlerin tespiti, tanısı ve tedavisi konusunda farklı yöntemlerle hastalarına yaklaşmakta. Dr. Meral Sözen’den mide kanseri nedir, mide kanserinin sebepleri nelerdir, mide kanseri nasıl ortaya çıkıyor, mide kanserinin teşhisi nasıl yapılır, mide kanserinde tanı nasıl konur ve mide kanserinin çözümü ve tedavisi var mı gibi birçok sorunun yanıtını bu yazıda bulabilirsiniz.
İçindekiler
- Mide Kanseri Tedavisi Ankara
- Mide Kanseri Nedir?
- Mide Kanserinin Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
- Beslenme Tarzı
- Enfeskiyonlar
- Genetik
- Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
- Mide Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
- Mide Kanseri Çeşitleri Nelerdir?
- Mide Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?
Mide Kanseri Nedir?
Lenf bezlerinden karaciğere kadar bütün organlara yayılabilen mide kanseri, tüm kanserler arasında en sık gördüğümüz kanser çeşididir. Mide mukozasında kötü huylu tümörlerin büyümesi sonucunda gerçekleşen gastrik kanseri sebebiyle her yıl Dünya genelinde 800 bin kişi hayatını “geç tanı ve teşhis” sebebiyle kaybetmektedir. Birçok belirti veren ve teşhisi çok kolay olan mide kanserini hastalar, reflü yâda ülser zannedip kontrol ettirmiyor ve daha da ilerlemesine sebep oluyor. Bu yüzden, midede yaşanan en ufak bir sorun bile mide kanserinin habercisi olabilmekte ve kişinin tedavisinde istenmeyen durumlara yol açabilmektedir. Bundan dolayı, midede herhangi bir problem yaşıyorsanız Gastroenterologlara başvurarak mide sağlığınızı kontrol ettirebilir ve erken oluşumları tespit ederek tedavinizi sağlayabilirsiniz.
Erkeklerde daha sık görülen gastrik kanser, son yıllarda gelişen teknoloji sebebiyle daha da erken ve net olarak teşhis edilebiliyor. Erken evrede saptanan mide kanserlerinde hastanın büyük ameliyatlar geçirmeden tedavi ve takipleri gastroenterologlar tarafından yapılabiliyor.
Mide Kanserinin Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
Midede en çok mide duvarı kaynaklı kanserler, lenf sisteminden kaynaklanan kanserler ve midedeki kas yapıdan kaynaklanan kanserler görülmektedir. Sindirim sürecinde yaşanan aksaklıklar ve iltihaplanmalarında sebep olduğu mide kanserinin en yaygın nedenleri aşağıda daha detaylı olarak verilmiştir.
Beslenme Tarzı
Mide kanseri nedenlerinin en önemlisi olarak adlandırabileceğimiz beslenme tarzı ve alışkanlıklar kanserin tetikleyicisidir. Daima mangal yapmak, salamura yapılan sebzeler, işlenmiş gıdalar ve kafeinli içecekler mide kanserinin oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir. Akdeniz tipi beslenme tarzını benimseyen kişilerde mide kanseri daha az görülürken; işlenmiş ürünleri tüketen kişilerde risk iki kat daha arttırmaktadır.
Enfeskiyonlar
H.pilori bakterisinden kaynaklanan enfeksiyonlar da kansere neden olabilmektedir. H. pilori enfeksiyonu araştıran araştırmacılar kanserli kişilerin %65-85’inde bu bakteriyi saptamışlardır. H. Pilori enfeksiyonu ise kendini midede yanma ve diğer sorunlarla belli eder. Gastroenterolog tarafından yapılan birkaç test sonucunda ise H.pilori bakterisi saptanır ve önlemi alınır. Eğer ki H. Pilori bakterisinin tedavisi yapılmaz ise ilerde ülserleşen doku daha sonra kanserleşebileceğinden kanser riskini arttırabilir.
Genetik
Kanserin her çeşidinin ortak sebebi olan genetik yatkınlık, kanser görülme olasılığını daha da arttırmaktadır. Mide kanseri vakalarının %10’unu ise genetik yatkınlık sebebiyle görürüz.
Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Her kanser gibi mide kanseri de mutlaka belirti verir. Ancak, hasta olan kişi bu belirtileri önemsemez yâda üstüne düşmez ise mide kanseriyle bir gün yüzleşmek zorunda kalabilir. Bu nedenle, vücutta ağrıyan herhangi bir nokta varsa dahi doktoruna gitmek ve baktırmak ileri yaşamdaki “kansere yakalanma” riskinizi ortaya koyacaktır.
Mide kanseri ise erken dönemde bir takım belirtiler verir ve kişiyi rahatsız eder. Mide kanserinin en yaygın belirtisi ise hazımsızlık ve şişkinlik olarak biliniyor. Ayrıca, etli gıdaları eskiden çok tüketen kişide ete karşı duyarlılık ve iştahsızlık da meydana geliyor ise mide kanseri şüphesi düşünülebilir. Mide kanserinin ileriki evrelerinde ise kişide; karın ağrısı, kusma, yemek sonrası şişkinlik ve kilo kayıpları söz konusu olabilir.
Mide kanserinin erken evrede yakalanması açısından mide kanseri belirtileri büyük önem taşıyor. Sindirim sistemi bozuklukları ve mide bölgesinde ağrı gibi şikayetler söz konusu ise mutlaka bir Gastroenteroloğa muayene olmak ve erken evrede kanseri saptamak çok önemli bir adım olacaktır.
En Sık Görülen Mide Kanseri Belirtileri
- Mide asidinin yükselmesi sonucunda geğirme sorunu, mide kanserine yakalanan kişilerde çok sık görülmektedir.
- Kişinin hemen doygunluk hissine ulaşması da mide kanserinin en yaygın belirtileri arasında sayılabilir. Sindirim ve boşaltım sisteminde yaşanan kanser sebepli aksaklıklar, kilo kayıplarını da başlatır.
- Aneminin varlığı ve kırmızı kan hücrelerinin azalması, kanseri düşündürebilir. Tenin daha da soluklaşması ve nefes nefese kalma ise mide belirtilerine eklendiğinde ise mutlaka doktorunuza kanseri işaret edecektir.
- Mide kanseri hastalarında sıklıkla kan kusma durumu da olsa bu az ihtimalle görülebilir.
- Mide kanseri hastalarının yarısının fazlasında görülebilen bulantı ve yutma güçlükleri, yemek borusundaki kanserin habercisi olabilir. Mide yâda göğüs altında ağrı ile ortaya çıkarılan mide kanserinde yemeklerden tiksinme ve yedikten sonra kusma eğilimi de sık görülür.
- Dışkıda kan, batında sıvı ve yorgunluk hissi de mide kanserinin ileri evredeki belirtileri arasında yer alır.
Mide Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Erken teşhis edilen mide kanserlerinde kişinin midesi alınmadan sadece tümör temizlenerek işlem yapılır. Ancak, ileri evre mide kanseri söz konusu ise midenin bir kısmı yâda hepsi alınabilir. Bu durumda ise kişinin yaşantısını olumsuz yönde etkileyecek olayların tekrar baş göstermemesi için Gastroenteroloji bölümüne belirli aralıklarla muayene olmak çok önemli bir adım olacaktır.
Mide kanserinin tamamen tedavi olması için erken teşhis çok önemlidir. Gastroenterologlar endoskopi işlemi sırasında yutak, yemek borusu, mide ve ince bağırsağa ucunda görüntüyü yüzlerce kat büyüten bir kamera ile bakarak incelemektedir. Anormal gördüğü kısımlar içinse kesin tanı koymak amacıyla o bölgeden biyopsi alması gerekmektedir. Daha sonra gerekli görürse, kontrastlı grafiler ve BT ile tarama da yapabilir.
Biyopsi sonucunda anormal oluşumun kaynağı kanser çıktı ise, mide kanserinin evrelemesini yapmak ve diğer organları da kontrol etmek için doktor bir takım testler talep eder. Bu testlerin bir diğer amacı da hasta için “en iyi tedavi seçeneğini” seçmektir. Mide kanserinin büyüklüğünü, yerini ve yayılımlarını gösteren BT’ye ek olarak laparoskopik yöntemler ve MR, PET, Böbrek ultrason çekimi ve göğüs röntgeni de çekilebilir.
Mide Kanseri Çeşitleri Nelerdir?
Her 100 mide kanserinden %95’inin adenokarsinom olduğunu söylemek hiçte yanlış olmaz. Ancak, geriye kalan %5’li kısımda ise mide lenfoması, skuamöz hücreli kanser, gastrointestinal stromal tümörler ve nöroendokrin tümörleri görülmektedir. Herkeste farklı belirtiler verebilen mide kanserindeki bu dağılım genetik yatkınlıktan birçok faktöre göre her ülkede de değişiklik gösterebilmektedir.
Mide Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Mide kanseri tanısı koyulduktan sonra mide kanseri tedavisi hastaya en uygun olarak seçilir. Multi disipliner yaklaşım gerektiren mide kanseri tedavisi tam donanımlı bir hastanede yapılır. Tümörün çıkarılması esasına dayanan mide kanseri tedavisinde evre çok önemlidir. Ameliyatla hastanın midesinin bir bölümü yâda tümü alınan mide kanseri cerrahisinde amaç, kanserin yayılım göstermesini engellemektir. Midenin tümü alınsa dahi ince bağırsaktan yeni bir mide yapılarak hastaya uyarlanabilir ve sorunsuz bir şekilde hasta midesiyle yaşayabilir. Ameliyat öncesi ya da sonrasında radyoterapi veya kemoterapi ile kanser hücrelerinin dağılması önlenebilir.
Mide Kanseri Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?
Gastroenterologlar tarafından mide kanseri tanısı konulduktan sonra gastroenterologlar ve genel cerrahlar birlikte çalışarak ameliyat öncesi değerlendirme yapmaktadır. Genel cerrah tarafından ameliyat yapıldıktan sonra onkolog, gastroenterolog ve genel cerrahi uzmanı tarafından ameliyat sonrası tedavi programlaması yapılmaktadır. 2 ila 2,5 saat arasında süren mide kanseri ameliyatında midenin çıkarılması gerekiyorsa ince bağırsaktan yeni bir mide yapılarak yerine konur. Karın içinde organlara yayılan tümörler söz konusu ise, 40 ila 42 derecede kemoterapatik ajanlarla karın içi yıkanır. Böylece, ameliyat esnasında geriye kalan tüm hücreler mekanik olarak temizlenir. Ameliyattan sonra ekibin uygun gördüğü aralıklarla endoskopik değerlendirmeler devam etmektedir. Bu endoskopiler sırasında ameliyat yeri incelemesi ve bunun dışında kalan duvarlarda kanser olup olmadığı araştırılır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Üst sindirim sistemi boyunca görülebilen yara yâda lezyonlar ülser olarak biliniyor v…
Devamını OkuSindirim sisteminde oluşan bir takım problemler kişilerin günlük rutinini ve psikoloj…
Devamını Oku