Kronik organ yetmezliğine bağlı hastalıklar, sosyal hayatın kesintiye uğramasına sebebiyet veren önemli hastalıklardır. Dünyada ve ülkemizde birçok insan bu hastalıklarla mücadele vermektedir. Bu hastalıklar arasında en önemlilerinden bir tanesi de karaciğer rahatsızlıklarıdır. Metabolizmanın deposu olarak adlandırılan karaciğer, her ne kadar kendini yenileme özelliğine sahip olsa da fonksiyonunu kaybettiği durumlarda bu özelliğinin tesirini görememektedir. Vücutta bulunan en ağır iç organ olma özelliğine sahip olan karaciğerde, başta hepatit olmak üzere siroz ve karaciğer yetmezliği gibi birçok bu organla ilgili birçok rahatsızlık görülmektedir. Karaciğerde meydana gelen akut hepatitlerin tedavi edilmemesi bu rahatsızlığın kronik hepatite dönüşmesine yol açmaktadır. Kronik hepatit hastalığından uzun süre kurtulamayan kişilerin karaciğer kanserine ve siroza yakalanma riski oldukça yüksektir. Kontrol altına alınamayan bütün hepatit türleri, her geçen gün karaciğere daha fazla hasar verdiğin için zaman geçtikte karaciğerin işlevlerinde de bozukluklara neden olabilmektedir. Siroz, karaciğerin bütün işlevsel fonksiyonlarının yitirilmesine kadar giden kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu rahatsızlığa karşı mücadele etmekten ziyade hastalığın oluşumuna karşı korunmak ve önlem almak oldukça önemlidir. Siroz hakkında daha fazla bilgin edinmek ve siroz nedir, siroz belirtileri nelerdir, siroz tedavisi nasıl gerçekleştirilir gibi birçok soruya da cevabı bu makalemizde bulabilirsiniz.
Karaciğer; kendi içerisinde farklı hücre dizilerinin çok muntazam şekilde yerleştirildiği ve çok hızlı bir şekilde kendini yenileyebilen bir organdır. Karaciğerdeki bu muazzam yapının çok farklı hastalıklar nedeniyle hücrelerin yıkımı ve organizasyon yeteneği kaybı ile seyreden ortak sonuna verilen isim karaciğer sirozudur. Karaciğer sirozu nedenlerine bakacak olursak kronik viral hepatitler, metabolik hastalıklar, alkolik ya da alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı, otoimmun hepatitler, kalp yetmezliği, kronik paraziter hastalıklar, damar patolojileri ile giden hastalıklar gibi birçok nedeni vardır. İlerleyici bir hastalık olmasına rağmen uygun takip ve tedaviler ile belli bir aşamaya kadar geri çevrilebilir ya da mevcut durumu koruyucu tedaviler uygulanabilir.
Siroz Nedir?
Ölümcül hastalıklar arasında ilk 10 içerisinde bulunan siroz, oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Karaciğer dokularının uzun yıllar boyunca çeşitli rahatsızlıklar nedeni ile hasar almasının ardından siroz meydana gelebilmektedir. Karaciğerde gelişen bu hücre harabiyeti fibroz doku dediğimiz doku grubunun orada artışına neden olmaktadır. Buradaki doku karaciğerin çalışmasını daha da bozmakta ve kan akımına izin vermemektedir. Karaciğerde oluşan hasar sonucu buradan geçmesi gereken kan geçemeyerek alternatif yollara sapmaktadır. Oluşan bu alternatif yollarda genellikle dalak, yemek borusu ve bağırsak damarlarıdır. Bu damarlarda daha fazla kan akımının olması basınç artışına neden olmaktadır. Hepatitler, paraziter nefeksiyonlar, alkol, karaciğer yağlanması, metabolik hastalıklar ve alkol tüketimi karaciğer sirozu nedenleri arasında sayılmaktadır.
Sirozun Belirtileri Nelerdir?
Hepatit B,C ve D hastalıkları sirozu tetikleyen en önemli hastalıklar arasında yer almaktadırlar. Hepatit hastalıklarında görülen belirtiler sirozda da görülebileceği gibi; damarlarda karıncalanma, aşırı halsizlik, dalgınlık, konsantrasyon bozuklukları, aşırı kilo kaybı, bulantı, yüksek tansiyon, kemik ve eklem ağrıları, safra kesesi taşı, beyinde zehirli madde birikmesi ve beslenme bozukluğu gibi belirtileri mevcuttur. Tüm bunların yanı sıra ufak çarpmalarda meydana gelen morluklar veya durmak bilmeyen kanamalarda sirozun belirtileri arasında yer almaktadır. Birçok belirtisi bulunan sirozun, tüm hastalıklarda olduğu gibi erken tanısı, teşhisi ve tedavisi açısından büyük bir önem arz etmektedir. Hepatit hastalıklarının belirtilerine duyarlı bir şekilde uygulanan tedaviler sirozun önüne geçmekte oldukça önemlidir. Siroz, karaciğer yetmezliğine yol açması nedeni ile birçok hastalığının da oluşumunu tetiklemektedir.
Sirozun Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Oldukça tehlikeli ve hayati riske yol açan bu rahatsızlıktan ancak karaciğer nakli ile kurtulabilir. Bu noktada karşımıza erken tanı ve teşhisin önemi çıkmaktadır. Zira siroz ne kadar erken teşhis edilirse; siroza neden olan faktörlerin tedavilerine o kadar erken başlanır. Komplikasyonlar oluşmadan önleme yada oluşan komplikasyonları kontrol altında tutmak o kadar kolay olur. Siroz tedavisine başlanılmadan önce yapılması gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır. Öncellikli olarak alkol içeren tüm yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Vücudun bağışıklık sistemi bu rahatsızlıktan dolayı kötü etkileneceği için vitamin ve bağışıklık sistemi güçlendirici takviyelerde bulunulmalıdır. Sirozun belirtilerinden olan yüksek tansiyon vücut fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyeceği için tansiyonunda düzenli olarak takibi yapılması gerekmektedir. Bu dönemde karaciğeri yormamakta oldukça önemlidir. Özellikle yağlı yemeklerden kaçınılarak hafif ve yağsız yemekler tercih edilmelidir. Dr. Meral Sözen başta hepatit rahatsızlıkları olmak üzere karaciğer kaynaklı siroz gibi hastalıklarında tanı, teşhis ve tedavisinde güvenilir bir şekilde hizmet sunmaktadır. Geliştirilmiş ileri tanı yöntemleri ve tecrübesiyle birçok hastanın tedavi süresinin gayet başarılı ve hızlı geçmesini sağlayan Dr. Meral Sözen, iç organlardaki diğer tüm rahatsızlıklarda da hizmet vermektedir. Toplumda birçok kişinin savaşmak zorunda olduğu başta siroz olmak üzere diğer tüm iç organ hastalıkları Dr. Meral Sözen ile başarılı bir şekilde atlatılmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İç organ hastalıkları hem hastada meydana getirdiği değişiklikler hem de tedavi süreç…
Devamını OkuSafra kesesi karın sağ üst tarafında bulunur, karaciğerin alt yüzüne yapışık olup küç…
Devamını Oku