Safra kesesi karın sağ üst tarafında bulunur, karaciğerin alt yüzüne yapışık olup küçük armut şeklinde bir organdır. Kanal yoluyla ana safra kanalına bağlıdır. Karaciğerde üretilip bağırsağa dökülen salgıya safra denir. Safranın görevi yağların ve yağda eriyen vitaminlerin sindirilmesine yardımcı olmak ve bazı zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktır. Karaciğerde her gün ortalama 600 ml safra üretilip ana safra kanalı yoluyla onikiparmak bağırsağına dökülür. Safra kesesinin ana görevi karaciğerde üretilip salgılanan safranın depolanması ve gerektiği zamanlar on iki parmak bağırsağına boşaltılmasıdır. Safra kesesinin olmaması durumunda safranın tamamı ana safra kanalı aracılığıyla bağırsağa gönderilebilir. Bu nedenle çok önemli görevleri olsa bile safra kesesi vazgeçilmez organlardan değildir. Safra kesesinin iltihaplanması yahut taş oluşmasından dolayı alınması gerektiğinde hayati bir noksanlık gelişmez. Bu makalemizde safra kesesi hastalıkları belirtileri, safra kesesi taşı belirtileri, safra kesesi iltihabı belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.
İçindekiler
Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Genellikle karnın sağ üst bölgesinden başlayan ve sırta vuran ağrı ile belirti veren safra kesesi hastalıklarının birçok belirtisi bulunmaktadır. Yağlı yemeklerin ardından başlayan hazımsızlık şikayetleri de safra kesesi hastalıklarıyla ilişkili olabilmektedir. Şiddetli karın ağrısının yanı sıra özellikle gece yaşanan karın ağrıları önemli belirtiler arasında yer almaktadır. İshal veya kabızlık gibi sorunlara yol açarak da belirti veren safra kesesi hastalıkları dışkıda renk değişimlerine de meydana getirir. Cilt renginde ve göz akında sarılığa da neden olabilmektedir. Son olarak omzun alt bölgesinde oluşan ağrı safra kesesi hastalıklarının sonucunda da oluşmaktadır.
Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tespit Edilir?
Karnın sağ ve orta bölümlerinde meydana gelen ağrı safra kesesi taşı belirtilerindendir. Bunun yanı sıra sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar ve mide bulantısı, kusma, şişkinlik, mide yanması, hazımsızlık gibi etkenlerde belirtiler arasında yer almaktadır. Vücut ısı dengesinde meydana gelen, üşüme ile birlikten titreme ve terleme gibi değişikliklerde safra kesesi taşının vermiş olduğu belirtiler arasında yer almaktadır. Karının üst kısmında ve sırtın üst kısmında bulunan ağrının, derin nefes alındığı taktirde artması da bu hastalığın belirtilerindendir. Ciltte meydana gelen sararmanın yanı sıra gözün beyaz kısmındaki sararmada belirtiler arasında yer almaktadır. Nabız artışı da safra kesesi taşı belirtilerinin arasında gösterilmektedir.
Safra kesesi taşı tespiti için günümüzde kan tetkikleri ve ultrasonografiden sıklıkla faydalanılmaktadır. ERCP gibi tıbbi yöntemlerde safra kesesi taşının safra kanalına düşüp düşmediği tespit edilip tedavisi yapılabilir.
Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Yine karın ağrısının önemli bir belirti olduğu safra kesesi iltihabında da farklı belirtilerde bulunmaktadır. Belirtilerin birden fazlasının birlikte görülmesi rahatsızlığın tanı ve teşhisinde oldukça önemlidir. Karın ağrısı belirtisinin yanı sıra bu rahatsızlıklar ilgili oluşabilecek diğer belirtiler ise şöyledir;
- Yağlı yemek yedikten sonra ortalama 30 dakika süren karın ağrısı
- Deride sarılık
- Bulantı – kusma
- İştahsızlık
- Ateş
- Gaz hissi
- Yüksek nabız
- Balçık rengi dışkı
Safra Kesesi İltihabı Sebepleri Nelerdir?
Karın bölgesinde özellikle büyük ağrılara neden olan safra kesi iltihabının oluşmasında birçok etken vardır. Bu etkenlerin arasında en dikkat çekeni ise safra kesesi taşıdır. Yaşanılan safra kesi iltihabı sorununun etiyolojisinin %80 ile %90 arasında safra kesesi taşından kaynaklandığı belirlenmiştir. Safra kesesisin de bulunan taşlar safra yollarının takınmasına neden olur. Bu doğrultuda dışarı atılamayan safra birikerek iltihap oluşturur. Safra kesesi taşının oluşumunun nedeni ile ilgili tıp dünyasında kesin bir bilgi yer almamaktadır. Ancak iki nokta üzerinde oldukça fazla durulmaktadır. Bu noktalardan ilki; safra kesesi kendini yeterli düzeyde veya tamamen boşaltamamasıdır. İkinci nokta ise safra sıvısının içinde bulunan kolesterol veya bilirubin miktarının fazla olmasından kaynaklandığıdır. Safra kesesi iltihabının da en büyük nedenlerinden olan safra kesesi taşı, bayanlarda erkeklere oranla daha sık görülürü. Özellikle 40 yaş üstü bayanlarda ve çok fazla doğum yapmışlarda risk oldukça fazladır. Safra kesesi taşının yanı sıra safra kesesi iltihabına neden olan bir diğer önemli etkende tümörlerdir. Safra kesesinde meydana gelen tümörler büyüklükleri ile safra yollarını tıkayabilmektedirler. Tıkanan veya sıkışan safra kanalları safranın yoğunluğunun artmasına neden olarak safra kesesi iltihabına yol açmaktadır.
Safra Kesesi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Safra kesesi iltihabı durumunda reaksiyonun üzerinden çok uzun bir süre geçmemişse hastaya ameliyat önerilebilir. Ancak hastalık başlayalı 48 saatten uzun süre olmuşsa o bölgede yoğun iltihabi reaksiyondan dolayı öncelikli antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bu süreç içerisinde safra yollarında taş olup olmadığı mutlaka ameliyat öncesinde değerlendirilmelidir. Bunun dışında safra çamuruna bağlı gelişen iltihabı reaksiyonlarda antibiyotik tedavisine ek olarak safra çamurunu eritmek için kullandığımız birtakım ilaçlara başvurabiliriz. Safra kesesi iltihabı ya da safra taşı nedeniyle geçirilmiş operasyonlardan sonra da birtakım sindirim problemleri ile karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda da gastroenteroloji uzmanları birrtakım tedaviler uygulayarak bu şikayetleri en aza indirmektedir.
Günümüzde safra kesesi iltihabının teşhis ve tedavisi ilerleyen tıbbi yöntemler birlikte Dr. Meral Sözen sayesinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Safra kesesinde tıkanıklığa sebebiyet veren taşların olabildiğince kısa sürede ortan kaldırılması gerekmektedir. Zira safra kanallarının tıkanmasına yol açabilen taşlar, kanda zehirlenme meydana getirerek vahim sonuçlar doğurabilmektedir. Dr. Meral Sözen ile safra kesesi taşı ve safra kesesi iltihabı gibi safra kesesiyle ilgili yaşamış olduğunuz rahatsızlıklara kolayca tanı ve tedavi alabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Safra kesesi karaciğerin hemen altında karaciğerin lobları arasında yerleşmiş olup ka…
Devamını OkuHepatit B; karaciğere yerleşen bir virüstür. Yani vücut dışında çoğalma kabiliyeti ol…
Devamını Oku