Her yıl yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de görülme sıklığı artışa geçen hastalıklar arasında karaciğer yağlanması da var. Obez kişilerde daha yoğun bir şekilde görülen karaciğer yağlanması, yol açabileceği hastalıklar açısından birçok problemi de beraberinde getiren bir hastalık. Metabolik sorunlar, siroz başlangıcı ve insülin direnci gibi birçok hastalığa ön ayak olan karaciğer yağlanması mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklar listesinde yer alıyor. Ankara karaciğer yağlanması konusunda hastalarına gerekli tetkikleri yapan ve tedavi seçeneklerini sunan Dr. Meral Sözen; karaciğer yağlanması nedir, karaciğer yağlanmasının sebepleri ve belirtileri nelerdir, karaciğer yağlanmasının ilerde ortaya çıkabileceği olumsuz durumları ve karaciğer yağlanmasının nasıl tedavi edileceği konusunda birçok bilgiye bu içerikte yer veriyor ve karaciğer yağlanmasının “diğer yüzünü” ortaya koyacak bilgileri sizlerle paylaşıyor.
İçindekiler
- Karaciğer Yağlanması Nedir?
- Yağlı Karaciğer Hastalığı Neden Olabilir?
- Karaciğer Yağlanmasının Sebepleri Nelerdir?
- Obezite
- İnsulin Direnci
- Hareketsiz Yaşam
- İlaç Kullanımları
- Genetik
- Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?
- Halsizlik ve Yorgunluk
- Sağ Üst Kadranda Ağrı Şikâyeti
- Karaciğer Enzimlerinde Artışın Görülmesi
- Yanlış Beslenme Alışkanlıkları
- Karaciğer Yağlanması Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer Yağlanması Nedir?
Türkiye’de her dört kişiden birinde görülen karaciğer yağlanması, karaciğerin yağ üretmesi ve depolaması görevini çok fazla yapması durumunda görülür. Çeşitli sebeplerden dolayı çok fazla üretim ve depolama yapan karaciğer hücreleri içinde küçük yağ kesecikleri oluşur. Başlangıçta çok önemli belirtiler vermeyen karaciğer yağlanması ilerlediği dönemlerde ise karaciğer hasarına neden olabilir.
Yağlı Karaciğer Hastalığı Neden Olabilir?
Toplumda herhangi bir nedenle yapılan karın ultrason incelemelerinde karaciğerde yağlanma bulgusu ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu durum sizi endişelendirmiş olabilir. Gastroenterologlar açısından basit yağlanma ile seyredebileceği gibi ilerleyici karaciğer hasarı ve hatta siroza ilerleyecek bir durum olması nedeniyle karaciğer yağlanmaları önemlidir. Bu durumda ilgili uzmana başvurduğunuzda bulgunun başka bir hastalıkla ilişkili olup olmadığı araştırılır. Başka hastalıklarla birlikteliklerde hastalığın tedavisine yönelmek gerekmektedir. Obezite, tip 2 diyabet, hiperlipidemi, depo hastalıkları gibi sistemik hastalıklarla ilişkili olabileceği gibi viral hepatit ve kullanılan ilaçlar da karaciğer yağlanmasına neden olabilir.
Karaciğer Yağlanmasının Sebepleri Nelerdir?
Karaciğer yağlanmasının sebepleri, kişiden kişiye göre değişmesi oldukça doğal bir durumdur. Çünkü, dolaylı yoldan birçok faktör sebebiyle oluşabilen karaciğer yağlanması, kişilere özgü sebeplerle ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olarak kabul görüyor. Ancak, karaciğer yağlanmasının yaygın sebeplerine bakacak olursak, birçok sebebi de sayabilmemiz mümkün olacaktır.
Karaciğer hücreleri içerisindeki yağ düzeyini belirli bir dengede tutsa da bu dengeyi bozan faktörler oldukça önemlidir. İşte, o faktörler!
Obezite
Karaciğer yağlanmasının asıl sorumlularından birisi olarak gösterilmesi gereken obezite, birçok mekanizmayı olumsuz yönde etkilerken karaciğeri de etkilemektedir. Bel bölgesindeki yağların artmasıyla bütün iç organlar ve karaciğerin yağlanması da söz konusu olacağı için obezite, karaciğer yağlanmasının başlı başına en büyük sebeplerinden birisidir.
Karbonhidrat alımının arttığı dönemlerde karaciğer bundan olumsuz etkilenir ve kronikleşen karbonhidrat alımları devam ederse karaciğer bu duruma yağlanma ile yanıt verir.
İnsulin Direnci
Karaciğer yağlanması söz konusu olduğunda insülin direnci en büyük risk faktörüdür. Kanda yüksek seyreden insüline cevap olarak karaciğer daha fazla yağ depolamaya çalışacaktır. Bu da, karaciğer üzerinde yağ yakım ve yağ depolama dengesini bozacak ve ortaya yine bir karaciğer yağlanması durumu çıkacaktır.
Hareketsiz Yaşam
Sürekli oturmaya bağlı olarak kaslar zayıflar, damarlardaki kan akışı aynı basınçta devam eder ve elbette kilo alımı da gerçekleşir. Kilo alımının karaciğerde küçük keseciklere sebep olduğunu yukarıda zaten belirtmiştik. Bu nedenle, hareketsiz yaşamın dolaylı yoldan karaciğer yağlanmasına sebebiyet vermesi de olağan bir durum olarak karşımıza çıkacaktır.
İlaç Kullanımları
Bazı ilaçlar böbrekten atılırken bazıları ise karaciğeri ciddi anlamda yorabilir. Kortizon ve östrojen içeren ilaçlar, akne için kullanılan tedaviler, karaciğerin yorulmasını ve yağlanmasını ciddi anlamda tetikleyebilir. Bu nedenle, bu tarz ilaçları kullanmadan önce karaciğer fonksiyonlarının bakılması ve daha sonra reçete edilmesi doktorların yapması gereken bir rutin kontrol olmalıdır.
Genetik
Genetik faktörler bugün en ufak bir hastalıkta dahi önemli bir risk olarak karşımıza çıkıyor. Eğer ki 1. Dereceden yakınlarınızda karaciğer yağlanması, siroz veya kanser gibi olgular söz konusu ise düzenli olarak karaciğer fonksiyonlarınızın normal olup olmadığını kontrol ettirmeli ve karaciğer yağlanması söz konusu ise hemen yağlanmayı ortadan kaldırma üzerine tedavi almanız son derece önemlidir.
Karaciğer yağlanmasının diğer sebepleri ise;
- Hipertansiyon
- Hamilelik
- Hormonal hastalıklar
- Bazı bakteri ve virüsler.
- Ani kilo verme ve alma
- Yüksek trigliserit düzeyinin seyrine devam etmesi olarak sayılabilir.
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer yağlanması, günümüzde birçok kişinin önemsemediği ancak gerçekten önemsenmesi gereken bir problem. Siroz ve daha sonra karaciğer kanserine kadar götürebilen karaciğer yağlanmasının ne olduğunu, neden olduğunu ve belirtilerini bilmek, karaciğer yağlanmasının önüne geçme konusunda oldukça önemli bir adım olacaktır.
Karaciğer yağlanması başladığında vücutta bir takım belirtiler ortaya çıkar ve bir şeylerin ters gittiğini anlayarak doktora başvururuz. Yapılan incelemeler ve muayene sonucunda ise karaciğer yağlanması sorunu tespit edilir ve çözüm yolları sunulur. İşte, karaciğer yağlanmasının belirtilerini bilmek ve tedaviyi erkenden almak, gelecekteki birçok problemin önüne geçme konusunda önemli bir adım olacaktır.
Halsizlik ve Yorgunluk
Grip gibi basit bir viral enfeksiyonunda dahi görülebilen halsizlik ve yorgunluk hali, karaciğer yağlanmasının da bir belirtisidir. Bu nedenle, halsizlik ve yorgunluk şikâyeti, ilk etapta karaciğer yağlanmasını düşündürmese de doktora gidildiğinde karaciğer yağlanmasının sebep olduğu halsizlik ve yorgunluk hali, yapılan muayene ve tetkiklerle ortaya çıkabilmektedir.
Sağ Üst Kadranda Ağrı Şikâyeti
Karnınızı dört eşit parçaya böldüğünüzü düşündüğünüzde sağ üstte kalan parçanın olduğu yer karaciğerin olduğu bölgedir. Dolgunluk hissi ve sonrasında kronik ağrılar ise size karaciğerinizin yağlandığını haber ediyor olabilir. Bu nedenle, sebepsiz vücut ağrılarınızı ihmal etmemeli ve doktora giderek mutlaka bu ağrıların muayene ile sebeplerini araştırmalısınız.
Karaciğer Enzimlerinde Artışın Görülmesi
Karaciğer enzimleri arttığında karaciğerde bir hasarın olduğu ortaya çıkacaktır. Karaciğer yağlanması varlığını güçlendiren diğer bulgular var ise karaciğer enzimlerinin artışından yağlanma sorumlu tutulabilir.
Yanlış Beslenme Alışkanlıkları
Yanlış beslenme alışkınlıklarının devamlı olması elbette başta karaciğer olmak üzere diğer tüm organlarda ve metabolizma sistemlerinde problemlere neden olmaktadır. Şekerli, yağlı ve karbonhidratlı gıdaları ve içecekleri tüketmenin ilerde karaciğer yağlanmasına sebebiyet vermesi ise kaçınılmaz bir durum olacaktır. Aynı zamanda fazla A vitamini alımının da karaciğer yağlanmasını tetiklediği de araştırmalar sonucunda ortaya koyulmuştur.
Karaciğer Yağlanması Nasıl Tedavi Edilir?
Hayatı olumsuz yönde etkileyecek karaciğer hasarının en başı olarak kabul edilen karaciğer yağlanması, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Zira, tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması, karaciğer fonksiyonlarını bozacak ve karaciğerde siroz gibi oluşumların önünü açacaktır.
Karaciğer yağlanmasına neden olan hastalıkların tedavisi yapıldığında;altta yatan problemortadan kalktığı için karaciğerde yağlanmada ortadan kalkacaktır. Bu nedenle, karaciğer yağlanmasının tedavisi de karaciğer yağlanmasına sebebiyet veren olası faktörlerin ortadan kaldırılması hususuna dayanır.
Obez hastaların kilo vermesi, yüksek kan trigliserid seviyesini düşürmeyi sağlamak ve diyabetin kontrol altına alınması gibi yapılması gerekenlerden sonra karaciğer yağlanması zaten gerileyecek ve zaman içerisinde ortadan yok olacaktır.
Spor ve diyetin yanı sıra ilaç tedavisi de doktorlar tarafından uygun görülmesi halinde uygulanan karaciğer yağlanması tedavisi seçenekleri arasında yer alır.
Dr. Meral Sözen ile Karaciğer Yağlanması Şikâyetinizden Kurtulmak ve Karaciğerinizi Sağlığına Kavuşturmak İçin Adım Atın
Gelecekte karaciğerinizle ilgili bir problem yaşamak istemiyorsanız mutlaka karaciğer yağlanmanızın teşhisini ve tedavisini önemseyin. Aksi halde, karaciğer sirozundan karaciğer nakline kadar gidebilecek durumlarla karşılaşabilir ve bir dizi sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle, karaciğer yağlanmanızı en iyi tedavi seçenekleriyle çözümlemek için Dr. Meral Sözen sizleri bekliyor!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hepatit B virüsü adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu karaciğeri etkileyen …
Devamını OkuHepatik ensefalopati, siroz hastalarında sıklıkla rastlanılan kişilik değişkenlikleri…
Devamını Oku