Üst sindirim sistemi hastalıklarından birisi olan atrofik gastrit, Türkiye’de son yıllarda büyük artış gösteren mide rahatsızlıklarından sadece birisi. Kadınlarda görülme olasılığı oldukça yüksek olan atrofik gastrit birçok hastalıkla karıştırılabildiği için net olarak tanısının konulması zor olabiliyor. Ankara atrofik gastrit teşhisi ve tedavisi konusunda hastalarına hizmet veren Dr. Meral Sözen’den atrofik gastrit nedir, atrofik gastrit neden olur, atrofik gastritin belirtileri nelerdir, atrofik gastrit nasıl teşhis edilir, tedavisi nedir gibi birçok sorunun yanıtını alabileceğiniz bu içerikte atrofik gastrit hakkında birçok bilinmeyen gerçekleri de görebileceksiniz.
İçindekiler
Atrofik Gastrit Nedir?
Mide ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunlar yaşam kalitemizi bozmaktadır. Atrofik gastrit hastalığı da midede uzun yıllardır süregelen iltihaplanma sonucu ortaya çıkmakta ve sindirim sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. İnflamasyon yani iltihaba çoğunlukla H.PYLORİ bakterisinin sebep olduğu düşünülse de birçok faktör atrofik gastrit tablosunu ortaya çıkarabilmektedir.
Atrofik Gastrit Nasıl Oluşur?
Mide örtüsünde sindirim görevini üstelenen bakteriler, midedeki mukuslu alanı birçok sebepten ötürü tahrip edebilmekte ve midedeki hücrelerin kademeli olarak yok olmasına sebebiyet verebilmektedir. Bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı mide hücrelerine saldırdığında da görülebilen atrofik gastritin aslında birçok oluşum aşaması var. Ancak, bağışıklık sistemi kaynaklı atrofik gastritler ise otoimmün atrofik gastrit olarak bilinir.
Bulaşma yoluyla (dışkı, tükürük) kişilere geçebilen atrofik gastrit, kirlenmiş yiyecek ya da içme suyundan da vücuda girebilmektedir. Aynı zamanda H.PYLORİ bakterisinin de sebep olduğu atrofik gastrite sık sık çocuklar yakalanabilmektedir.
Bağışıklık sistemi kaynaklı atrofik gastrit yani otoimmün gastrit, vücuttaki sağlıklı mide hücrelerin yok edilmesi ve antikorların artması ile oluşur.
Atrofik Gastritin Belirtileri Nelerdir?
Kişiden kişiye değişebilen atrofik gastrit belirtilerinin “kesin belirtisi” diye bir belirti yoktur. Oluşum kaynağına göre belirti veren atrofik gastrit, tanısı koyulması zor bir hastalıktır.
H. PYLORİ Enfeksiyonu kaynaklı belirtiler;
- Karın ağrısı
- İştah kaybı
- Kusma
- Mide ülseri oluşumu
- Kilo kayıpları
- Demir eksikliği olarak bilinmektedir.
Atrofik Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?
Atrofik gastrit tanısı, şikayetler, hastalık bulgularını değerlendirmek için fiziki muayene ve yapılan testler ile konulmaktadır. Fiziki muayenede midenin belirli bölgelerine bastırılması sonucunda mide hassasiyetini kontrol eden doktorunuz B-12 eksikliği ile ilgili bulgular (unutkanlık, halsizlik, çabuk yorulma,kansızlık, hızlı nabız ve solgunluk gibi) ve diğer atrofik gastrit bulgularını taşıyıp taşımadığınızı da kontrol edecektir.
Doktorun isteyebileceği testler ise;
- Mide hücrelerinin ürettiği pepsinojenin testi ( düşüklük tespiti)
- Gastrin hormonu değerleri ( yükseklik tespiti)
- B-12 testi ( düşük olması ve otoimmün ayrımı )
- Endoskopi ( mide dokusu vb. gibi doku örnekleri için)
- İntrensek faktörlere ve mide hücrelerine saldırı yapan antikor testleri ( otoimmün şüphesi) olarak sayılabilir.
Atrofik Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?
Doktorunuzun yaptığı testler ve incelemeler sonucunda atrofik gastrit tanısı konuldu ise tedavi süreciniz de başlayacaktır. H.PYLORİ enfeksiyonu kaynaklı atrofik gastritler için antibiyotik kullanımı sağlanır ve kontroller devamlı yapılır. Mide asidinden kaynaklanan bir sorun ise daha az asitli bir ortam için gerekli ilaçlar da doktor tarafından reçete edilebilir.
Eğer ki atrofik gastrit belirtileri taşıyor ve birçok semptomundan şikâyetçi iseniz Dr. Meral Sözen’den randevu alarak atrofik gastrit muayenesi olabilir ve sonuca göre de sizin için en “uygun” tedavi seçeneği ile atrofik gastritten kurtulabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hava sıcaklıklarının hızlı değişmesi yaşamımızı etkilerken mide bağırsak sistemimizi …
Devamını OkuMidede yaşanan en ufak sorun kişinin günlük yaşantısında birçok soruna sebep olabiliy…
Devamını Oku