Mide ve yemek borusunun birleştiği bölgede kasların işlevlerini bozulması sonucu mide asidinin ve gıdaların yemek borusuna geri kaçarak boğazdayanma ve ağrıya neden olmadı sık sık duyduğumuz bir problem. Gastroenteroloji bölümüne başvuran hastaların çoğunluğunun bu şikâyetten muzdarip olduğu ise kaçınılmaz bir gerçek. Birçok gıdadan ve içecekten sırf bu şikâyetleri yaşamamak adına geri duyan kişi, hem psikolojik hem de sosyolojik anlamda negatif yönde etkilenmektedir. Ancak, vücudumuzun alması gereken besin ve mineralleri de göz önünde bulundurmak ve reflünün tedavisini yaptırmak çok önemlidir. Reflü Ankara tanı ve tedavisi yapan Dr. Meral Sözen, reflü hastalığı teşhisi koymakta ve tedavi takibinde hastalara yol göstermektedir. Reflü nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, reflünün tedavi seçenekleri ve ameliyatla Reflüden kurtulmak ile ilgili merak ettiğiniz her konuya değinilen bu yazıda reflü tedavisi süreci hakkında da bilgi sahibi olabileceksiniz.
İçindekiler
Reflü Nedir, Neden Oluşur?
Yemek borusunda asidin yer alması ve devamlı rahatsızlık hissi vermesine reflü denir. Türkiye’de yaygın görülen hastalıklardan birisi olan reflü şikayeti, kişinin yaşamını başta çok etkilemezken ileriki dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Başka hastalıkların tetikleyicisi olarak da karşımıza çıkan reflü bir gastroenteroloji hastalığıdır ve ciddi hastalıklarla da benzerlik gösterebilir.
Kimyasal madde içeren gıdaların tüketilmesi ve devamlı baharatlı ürünlerin yenmesi sonucunda reflü hastalığının görülme olasılığı artıyor. Yanma, bulantı hissiyle kişiye rahatsızlık yaşatan reflünün birçok belirtisi var. Toplumun %20’sinde görülebilen reflü, sıklıkla asit reflüsüdür ve kronik hastalık olan gastroözefegial reflü hastalığına da sebebiyet vermektedir.
Reflü Nasıl Oluşur?
Midenin yemek borusu ile birleştiği alanda yer alan alt özofagus, halka görüntüsünde olan bir kas dokusudur. Kişinin yediği yâda içtiği besinleri mideye aktarmakla görevli olan alt özofagus, eğer ki normal şekilde çalışırsa kapanır ve mide asitlerini ve diğer maddelerin geri çıkışına izin vermez. Ancak, eğer ki alt özofagus kasları zayıflar yada yaralanır ise işvelerini yerine getiremez ve mide asitlerini tutamaz. Bu sebepten ötürü de yükselen mide asitleri, yemek borusuna zarar vererek reflü semptomlarını ortaya çıkarır.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
Kişinin günlük yaşantısını ve gece uykusunu dahi etkileyen reflü şikâyeti, bir takım belirtiler taşır. Ancak, belirtiler mide asidinin hangi organları etkilediğine göre değişebilir. Asit reflüsü söz konusu olduğunda herkeste farklı belirtiler görülebilir ve şiddet derecesi de değişkenlik gösterebilir.
Reflünün En Yaygın Belirtileri İse,
Uzanırken, ağır bir öğün sonrasında, yâ da baharatlı gıdalar tüketildikten sonra yaşanan ağrı ve ağza acı su gelmesidir. Günün her saati karşımıza çıkabilen reflü, geceleri daha da çekilmez bir hal alabilir. Bunun sebebi ise, elbette yatış pozisyonudur. Mide asitleri çok kolay bir şekilde göğüs kafesine yatış pozisyonunda ulaşabilir ve reflü şikâyetlerini ortaya çıkarabilir.
Gögüste Yanma Hissi (Heartburn)
Mide asidinden kaynaklanan reflünün en yaygın belirtisi ise göğüs kafesinde oluşan yanma hissidir. Heartburn olarak da tıpta bilinen reflünün bu belirtisi, özofagus kaslarının düzgün çalışmaması sonucunda ortaya çıkar. Mide asidinin yükselmesi ve yemek borusuna asitlerin ulaşması halinde göğüste yanma hissi baş gösterir. Bazen normal seyirlerde devam eden göğüste yanma hissi, bir süre sonra çekilmez bir hal alabilir.
Ekşime
Mide asidinin yemek borusuna ulaşması sonrasında yanmaya eşlik eden diğer bir bulgu ise ağızda ekşimedir. Gırtlak yada ağıza ulaşan acı su, damakta ve ağız içinde ekşi bir hal alır.
Öğürme
Mideye inen gıdaların aksi yönde tekrar yemek borusuna yükselmesi sonucunda hastada öğürme hissi ve olgusu görülebilir. Yetişkinlerde daha az seyir eden öğürme hissi kusmaya da sebep olabilir. Bebeklerde de görülebilen reflü, gastroözfageal reflü olarak öğürtüye de neden olabilmektedir.
Hazımsızlık
Spazmlar şeklinde ağrıyla ortaya çıkabilen hazımsızlık şikayeti, karnın üst yada orta bölümünde meydana gelebilir. Hazımsızlık sebebiyle kişide; ağrı, bulantı, tokluk hissi, geğirmeler ve kusma sık görülebilen bir durumdur.
Yutkunma Zorluğu
Her 25 kişiden birinde görülen yutkunma zorluğu ise reflü de görebildiğimiz bir durum. Hastanın çiğnediğini yutamaması anlamına gelen disfagi sırasında hasta acı hissedebilmektedir. Yutağı tahriş eden reflü, boğaz ağrısı ve öksürüklere de sebep olabilmektedir. Astım söz konusu olduğunda ise reflü astım ataklarını da sıklaştırıp nefes alıp vermeyi güçleştirebilir.
Reflü Nasıl Tedavi Edilir?
Yağlı, asitli yâda baharatlı gıdalara karşı bir takım semptomlar veren reflü, sıklıkla asidiktir. Reflü nasıl geçer sorusunu sıkça soran reflülü hastalarda çok iyi bilir ki, yeme düzeni değişmedikçe reflünün kendiliğinden geçmesi söz konusu olmayacaktır. Beslenme alışkanlığında yapılan düzenlemeler sonucunda mide ve yemek borusu duvarında oluşan yaralar iyileşebilir ve yeniden işlevselliğini kazanabilir. Ancak, söz konusu reflü gastroözfageal reflü hastalığı ise beslenme düzeni de işe yaramayacak ve ilaçlı tedavi gerekecektir. Bu açıdan, ilk olarak yaşanılan semptomlar incelenmeli ve detaylı testler yapıldıktan sonra tedavi seçenekleri aşamasına geçilmelidir.
Endoskopi ile üst sindirim sisteminin inceleyen Dr. Meral Sözen, hastada gastroözfageal reflü hastalığı olup olmadığını rahatlıkla tespit edebilmektedir.
Reflünün Yaygın Tedavi Seçenekleri
H2 Bloker İlaçları
Kasların işlevini yetine getirmesini sağlayacak kadar iyileştirme amacıyla kullanılan H2 BLOKER ilaçları asidiyete bağlı gelişen semptomları da baskılar. Yan etkisi düşün olan H2 BLOKER ilaçları uzun süreli kullanımlarda B12 vitamini eksikliğine yol açabileceği için doktorunuzla birlikte kullanım daimi olarak önerilir.
Proton Pompası İnhibitörleri
Mide koruyucu ilaç olarak bilinen proton pompası inhibitörleri, sabah aç karna alınan ilaçlar arasında yer alıyor. Midede asit yapılmasına engel olan proton pompası inhibitörleri, asit kaynaklı ağrı ve yanma hissini engelleyecektir.
Antiasit İlaçlar
Reflünün kesin tedavisi olmayan ancak geçici rahatlama sağlayan Antiasit ilaçlar, yükselen asit miktarını düşürür ve dengeler. Böylece, kişide göğüs yanması, şişkinlik yâda gaz belirtileri yok olur.
Bitkisel Kaynaklar
Yanma ve şişkinlik şikâyetine elbette bitkisel kaynaklar da işe yaramaktadır. Ancak, bu bitkiler alerjen olabileceği için herkese uygun olmayacaktır. En doğru tedavi seçeneği elbette doktorun önerdiği tedavi şeklidir.
Reflüde Cerrahi Tedavi Mümkün mü?
Gastroözefagial reflü hastalığında cerrahi tedavi belli bir hasta grubunda yapılmakta olup bu kriterlere uygun hasta sayısı toplumda tahmin edilen sayının çok çok altındadır. Cerrahi adayı hastalara mutlaka gastroenterologlar tarafından yemek borusu çalışması ve Ph çalışmaları yapılmalıdır. Aksi takdirde hastalar yapılan işlemlerden fayda görmek yerine daha büyük zorluklarla karşılaşabilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sindirim sisteminde oluşan bir takım problemler kişilerin günlük rutinini ve psikoloj…
Devamını OkuGastrit genel anlam olarak mide duvarının çeşitli nedenlerle gelişen iltihabı reaksiy…
Devamını Oku