Kronik pankreatit, toplumda sık görülmeyen ancak bu hastalıktan muzdarip olanların ciddi sıkıntılar çektiği pankreas rahatsızlıklarının başında gelmektedir. Hayatın olağan akışını önemli ölçüde olumsuz yönde etkileyen bu rahatsızlık, birçok kişinin sindirim sistemi, boşaltım sistemi ve dolaşım sistemi gibi çeşitli metabolik sistemlerinde sorun oluşmasına adeta davetiye çıkartıyor. Meydana gelmesinde birçok neden bulunan kronik pankreatit, Dr. Meral Sözen ile gerekli tanı ve teşhis yöntemleri ile kontrol altında tutulabilir. Kronik pankreatit ile ilgili kronik pankreatit nedir, kronik pankreatit belirtileri nelerdir, kronik pankreatit teşhisi nasıl yapılır ve kronik pankreatit tedavisi nedir gibi aklınızdaki sorulara ve daha fazlasına bu yazımızla cevap bulabilmenin yanı sıra kronik pankreatit ile ilgili daha fazla bilgi de edinebilirsiniz.
İçindekiler
Kronik Pankreatit Nedir?
Pankreas,midenin arka kısmında yer alan dar ve düz görünümde bir organdır. Pankreasta meydana gelen iltihabın, kendini sürekli tekrarlamasına kronik pankreatit adı verilir. Kronik pankreatit, akut atakların sürekli hale gelmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kalıcı hasarlara yol açabilen bu ataklar aralıklarla yâda devamlı olarak gerçekleşir. Egzokrin dokulardan oluşan pankreas, ince bağırsakta sindirimi gerçekleştirilen yağları, proteinleri ve karbonhidratları sindirmeye yardımcı olduğu gibi mide de oluşan asiti ürettiği bikarbonat ile nötr halde tutmayı sağlar. Tüm bunların yanında pankreasın insülin ve glukagon hormonlarını da ürettiğini de belirtelim. Pankreas ürettiği sindirim enzimlerinin yapıları aktif olmayan yani inaktif bir yapıya sahiptir. Üretilen bu enzimler, onikiparmak bağırsağına aktarılır. Normal şartlarda bu aktarımdan sonra aktifleşmesi gereken enzimler, engellenen aktarım doğrultusunda pankreasın içinde aktifleşirler. Buda pankreasın kendi kendisini sindirilmesine yol açar.
Kronik Pankreatit Belirtileri Nelerdir?
Akut pankreatitler ile benzer özellikler gösteren kronik pankreatit rahatsızlığı, akut pankreatitei olan hastalara göre daha fazla tekrarlayan ağrıdan yakınmaktadır. Hastalık ilerledikçe meydana gelen ağrı ataklarının şiddeti de doğru orantılı olarak artış gösterir ve zaman geçtikçe pankreas dokusu özelliğini kaybederek nedbe dokusuna dönüşür. Buda sindirim sistemi hastalıklarına (yağ ve proteinlerin emilememesine), kilo kaybına, beslenme bozukluklarına ve pankreas kistlerine sebebiyet verir. Ayrıca pankreasın önemli görevlerinden olan insülin üretimi, bu hücrelerin ölmesiyle üretilemez ve diyabet hastalarda kalıcı bir hal alır.
Kronik Pankreatit Teşhisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalığın teşhisinde en önemli tetkikler; pankreas enzim tetkikleri, bilgisayarlı tomografi ve MR görüntülemenin yanı sıra endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) gibi görüntüleme işlemleridir.
ERCP safra yollarının ve pankreas hastalıklarının teşhisi için kullanılan özel bir endoskopi yöntemidir. Bu yöntemde duodenoskop adı verilen ucunda ışıklı bir kamera bulunan endoskopi cihazı ile hastanın ağızından giriş yapılır ve safra kanalı ile pankreas kanalının açıldığı yer olan papilla denilen kısım bulunur. Bu kısımdan milimetrik ince uçlu kateter aracılığıyla girilerek gerekli durumlarda kontrast(renkli) madde aktarılır ve böylelikle görüntüleme tamamlanmış olur.
Kronik Pankreatit Tedavisi Nedir?
Bu rahatsızlığın tedavisinde öncelikli olarak meydana gelen ataklar durdurulmaya veya en aza indirilmeye çalışılır.Yoğun alkol kullanımı kronik pankreatit nedenlerinden birisi olduğu için alkol kullanmamak rahatsızlığın tedavisinde ise oldukça önemlidir. Pankreasın dinlenmesini sağlamak için yağdan uzak bir diyet ile pankreas emilim düzensizliği için pankreas enzimleri kullanılır. Tedavi süresince hastanın glukoz düzeyi düzenli bir şekilde kontrol edilir.
Ağrının şiddetine göre ise hastalara narkotik ağrı kesiciler ve antidepresan ilaçlarda verilebilmektedir.
Kronik Pankretite Dr. Meral Sözen İle Son Verin
Aralıklarla yâda sıklıkla ağrı ataklarını yaşıyor ve sizde Kronik Pankreatit Hastası olduğunuzu düşünüyorsanız; Dr. Meral Sözen sayesinde gerekli tetkik ve görüntüleme işlemleriyle hastalığınızın tanı ve teşhisini yaptırabilir ve kronik pankreatit tedavisi seçenekleriyle kronik pankreatitten kurtulabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hayatın hemen hemen her döneminde bir takım rahatsızlıklar yaşasak da kolaylıkla ne o…
Devamını OkuBazı kadınların hamilelik süreci çok keyifli geçerken bazı kadınlarda bu süreç onları…
Devamını Oku