Günlük rutini ve psikolojiyi olumsuz yönde etkileyebilen kabızlık, Türkiye’de oldukça sık görülen bir rahatsızlık. Birçok faktöre bağlı olarak gelişen kabızlık hali, eğer ilerlerse makat yırtığı vb. gibi şikâyetlere yol açabilmektedir. Genetik faktörlerin oldukça etkili olduğu kabızlık problemi, erkeklere nazaran kadınlarda daha çok görülmektedir. Ankara Kabızlık tedavisi yapan doktorlar arasında sayılan Dr. Meral Sözen’den kabızlık nedir, neden oluşur, belirtileri nelerdir, kabızlık hangi hastalıklara yol açar ve tedavisi nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını alabilecek ve kabızlığa dair yapılan tetkikler hakkında bilgilere bu yazıdan ulaşabileceksiniz.
İçindekiler
Kabızlık Nedir?
Bağırsak hareketlerinin normalden az yâda daha zor oluşu anlamına gelen kabızlık, 3 günden fazla süren dışkılayama olmamasına bağlı kişilerin rahatsızlık hissetmesi durumudur. Vücuda yâda bağırsaklara giren birçok bakteri sonucunda kabızlığın akut olarak görülmesi normal iken uzun haftalar hatta aylar süren kabızlık şikâyetleri, mutlaka çözülmesi gereken problemlerden olarak sayılabilir.
Bağırsakların çalışması ve dışkılama süresi kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de tuvalete çıkma sıklığı günde 3 kere iki haftada 3 kere arası dışkılama sıklığı normal olarak kabul edilir
Kabızlık Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Bağırsak hareketlerinde zorlanma ve tam boşalamama hissi kabızlık rahatsızlığının en büyük belirtileri arasında yer almaktadır. Kusma, karın şişliği, az az dışkı gibi diğer belirtiler ise ortaya çıkarak kişiyi psikolojik ve sosyolojik anlamda olumsuz yönde etkiler.
Kabızlığın nedenleri ise kişiden kişiye değişse de genelde ilaç kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıklarını %90 neden olarak sayabiliriz. Bunlara ek olarak, huzursuz bağırsak sendromu, Parkinson hastalığı, yetersiz su tüketimi, gebelik ve hemoroid gibi birçok faktör de kabızlığın nedenleri olarak sayılabilir. Tiroid bezinin az çalışması da kabızlık nedenleri arasında sayılır ve tedavi edilmeden kabızlığın ortadan kaldırılması pek mümkün olmamaktadır.
Ayrıca;
- Diyet yapma konusunda yapılan hatalar
- Kolonda yâda rektum bölgesinde darlıklar / tıkanıklıklar
- Kolon çevresindeki sinirlere ait anormallik durumları
- Dışkılamadan sorumlu kaslarda işlevsel bozukluklar
- Şeker hastalığı ve diğer hormonal hastalıklar kabızlık oluşmasında en etkili sebeplerdir.
Kabızlığın İlerlemesi Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Günümüzde giderek artan yanlış beslenme, şeker hastalığı, hareketsizlik gibi birçok sebep, kabızlığın ilerlemesi konusunda önemli rol oynar. Başta 3-4 günde 1 tuvalete “zorla” çıkan kişi 1 haftayı bulan “dışkılayamama” problemi yaşar ve bu kabızlığın ilerlediğini gösteren bir durumdur.
Kabızlık anüs bölgesinde yırtıklar oluşmasına neden olduğu gibi hemoroidal şikayetlerin artmasına neden olur. Kabızlık tedavisinin yapılması ile birlikte bu hastalıklar da düzelme gösterir. Ancak tedavi edilmeyen kabızlık bu hastalıklarda hastalığın artması, hastalığın artması kabızlığın daha da artması şeklinde bir kısır döngüye girebilir. Bazen kabızlık bağırsak kanserinin bir belirtisi de olabilir.
Kabızlık Teşhisi Nasıl Konur?
Kabızlık teşhisi koymak, zor bir süreç olmasa da detaylı olarak incelenmesi gerektirdiği için kesin tanısının konması için belirli bir zaman geçebilir. Örneğin, ülseratif kolit gibi rahatsızlıklar da kabızlığa sebep olabildiği için ilk olarak kabızlığın geçici mi yoksa kronik mi olduğunun tespit edilmesi gerekir. 1 hafta veya daha uzun süreli bir “ dışkılayamama” problemi yaşıyor ve daima şişkinlik hissediyorsanız mutlaka doktora giderek, kabızlığınızın altında yatan nedenleri araştırmalısınız. Doktorunuz size yönelttiği sorular ve muayene ışığında kolonoskopi yâda gerekli ise endoskopi yaparak kalın ve ince bağırsağınızı inceledikten sonra net bir teşhis koyabilecektir. Bunun dışında bağırsak çalışmasına yönelik radyoloji destekli testlerde kabızlık nedenini bulmada yardımcı olabilir. Manometri dediğimiz testlerle makat kaslarının çalışma düzeninin değerlendirilmesi de tanı testleri arasında yer almaktadır.
Kabızlık Tedavisi Ankara Nasıl Yapılır?
Teşhisi koyulan kabızlıkta genellikle ilaç tedavisi ve diyet programları uygulanır. Kronik kabızlık için geçerli olan bu durum elbette geçici yani akut kabızlık için geçerli olmak zorunda değildir. Eğer ki, yediğiniz bir şeyden yâda kullandığınız bir ilaçtan kaynaklanan kabızlık söz konusu ise tedavi ve/veya diyet düzenlemesi ile kabızlıktan kurtulabilirsiniz. Ancak, en az 1 ayı aşkın süredir kabızlık sorununuz var ise lifli gıdaları tüketmeniz ve kabızlık yapan gıdalardan uzak durmanız doktorunuz tarafından tedavinizin başında önerilecektir. Bağırsak hareketlerinizi hızlandırmaya yönelik egzersizler ve ilaç kullanımları ile kabızlık şikâyeti hastalıklara dönüşmeden kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Makat kaslarının çalışma düzeni ile ilgili problemlerin olduğu hastalarda terapi programları ile tedavi mümkündür.
Dr. Meral Sözen’e başvurarak siz de kabızlık şikâyetinize “en iyi” çözümler bulabilir ve kısa sürede “kabızlık” probleminizden kurtulabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günümüzde mide- bağırsak sistemlerinde yaşanan problemler giderek artmakta ve her geç…
Devamını OkuBağırsaklarda ve boşaltım sistemlerinde yaşanacak en ufak bir sorun dahi hayatı çekil…
Devamını Oku