Gastrointestinal kanalın ağızdan makata kadar herhangi bir yerde oluşan Crohn hastalığı, iltihabi bağırsak hastalıklarından biridir. Tüm yaşantıyı olumsuz yönde etkileyebilen bir hastalık olan Crohn, kişileri psikolojik anlamda da yıpratmaktadır. Genellikle rektum, kolon ve ince bağırsağın son bölümünü olan ileumu etkileyen Crohn, günümüzde Türkiye’de de sıklıkla görülmeye başlanmıştır. Ankara Crohn hastalığı teşhisi ve tedavisi alanında hizmet veren Dr. Meral Sözen’den Crohn hastalığı nedir, Crohn hastalığı neden olur, Crohn hastalığı belirtileri nelerdir, Crohn hastalığının teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu yazıda Crohn hastalığının psikolojik ve sosyolojik boyutlarını da görebileceksiniz.
İçindekiler
Crohn Hastalığı Nedir?
Kronik iltihabi bir hastalık olan Crohn, ağızdan makata kadar herhangi bir alanda görülebilmektedir. Sindirim sisteminin mide, yemek borusu ve ağız kısmında da görülme olasılığı olan Crohn hastalığı, ülseratif kolitten daha “ısrarcı” belirtilere sahiptir ve semptomları daha şiddetlidir.
Crohn hastalığı şikâyeti olan kişilerde hastalık, bağırsağın her katmanında görülebilirken bazı bağırsak bölümleri sağlıklı olarak işlevini devam ettirmektedir. Bu ise ancak ve ancak görüntüleme teknikleri ile ortaya çıkacaktır.
Crohn Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hem kalın bağırsakta hem de ince bağırsakta görülme olasılığı olan Crohn hastalığının belirtileri de bulunduğu göre değişiklik gösterecektir. İlk belirtilerinden tanı süresine kadar o aşamada, ülseratif kolitten daha uzun bir süreye tekabül edecektir. Çünkü, Crohn hastalığının karakteristik özellikler göstermemesi tanının konulmasında önemli bir soru işareti yaratacak ve doktor da net olarak teşhis koymayacaktır. Ancak, belirtilerin ilerlemesi ve görüntüleme tetkiklerinden sonra Crohn hastalığının tanısı konacaktır.
Crohn hastalığının en yaygın görülen 2 belirtisi ise; karın ağrısı ve dışkıda kandır. Ayrıca;
- İshal / Kanlı dışkılama
- Acil dışkılama hissi
- Ateş
- Karında sağ alt bölgede, (muhtemelen pelviste ) ağrı
- Halsizler
- Anüs çıbanları, fistüller
- Ağızda yaralar
- Kilo kayıpları da Crohn hastalığının her aşamasında görülebilir.
Crohn Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yukarıda sayılan belirtiler ve şikâyetler doğrultusunda hastanın klinik hikâyesi ortaya konur. Doktor tarafından yapılan endoskopik ve kolonoskopik inceleme sonrasında net tanı konulabilir. Crohn hastalığını kesin teşhis eden test veya tetkik olmadığı için olası tüm görüntüleme tekniklerin de Crohn hastalığının işaretleri aranır.
Crohn hastalığının sebebi tam net olarak bilinmediği için genelde tedavisi semptomları yönlendirmeye yönelik olmaktadır. İlaç tedavisi ile Crohn hastalığı ciddi oranda bastırılır ve hastanın normal bir “dışkılama” sürecine sahip olması desteklenir. Hastalığın tekrar alevlenmesi halinde ise hastaya “acil özel beslenme destekleri ve önerileri” uygulatılır.
Crohn hastalığının cerrahi müdahalesi ise sıklıkla komplikasyon sonrası yapılır. Agresif ilaç tedavisine yanıt alınamayan Crohn hastalığını bazı doktorlar cerrahi müdahale ile kontrol altına alabilir. Bu olgunun gelişme ihtimali ise ilaç tedavisinde başarısızlık, bağırsak tıkanması, komplike fistüller ve kanser riski sebebiyle %50 ila 70 oranında değişebilmektedir.
Dr. Meral Sözen ile Crohn Hastalığından Kurtulma Zamanı!
Ankara Crohn hastalığı teşhis ve tedavi alanında sizlere hizmet veren Dr. Meral Sözen ile Crohn kaynaklı tüm şikâyetlerinizi sona erdirmeye ne dersiniz? Konforlu ve sağlıklı bir bağırsak için Dr. Meral Sözen’le görüşebilir ve Crohn hastalığının etkilerini minimuma indirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ülser, yaşamı olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Gitgide karşılaşma s…
Devamını OkuBağırsaklarda ve boşaltım sistemlerinde yaşanacak en ufak bir sorun dahi hayatı çekil…
Devamını Oku