PEG (Perkutan Endoskopik Gastrostomi) Takılması Ankara
İnsanlığın en doğal refleksi olan yutma ve yemek yeme eylemi zaman zaman aksaklıklar sebebiyle engellenebiliyor. Tıp dünyasında sıklıkla görülen yutamama problemleri belirli ameliyatlar ve Alzheimer gibi hastalıklar sonrasında gelişiyor. İnsanın vücudunu ve organlarını dinç tutmayı sağlayan beslenme ise bu dönemlerde çok önemli. İyi beslenemeyen bir kişinin iyileşme süreci de olumlu yönde gitmeyeceği için mutlaka damar yolu sıvıyla beslenme dışında da hastanın besleniyor olması gerekir. Bu nedenle, Dr. Meral Sözen ve diğer tüm doktorlar Perkutan Endoskopik Gastrostomi uygulamasını gerekli olduğu durumlarda hastaları için uygularlar. Perkutan endoskopik gastrostomi uygulamasını yapan Dr. Meral Sözen’den PEG takılması ne demek, PEG neden takılır, hangi durumlarda PEG takılmaz gibi birçok sorunun yanıtını bu içerikte bulabilecek ve PEG takılması ile ilgili aklınızdaki soru işaretlerini çözüme kavuşturabileceksiniz.
İçindekiler
Perkutan Endoskopik Gastrostomi (Peg) Nedir?
Yutma refleksinin çeşitli sebeplerle bozulduğu hallerde beslenmenin sekteye uğramaması için hastalara uygulanan alternatif bir beslenme yolu olan PEG( Perkutan Endoskopik Gastrostomi) ile hastalar kolaylıkla beslenebilmektedir. Nörolojik hastalıklardan yemek borusundaki darlığa kadar birçok sebeple gelişen yutamama refleksine çare olarak PEG takılması uygulanır.
Yutma refleksinin kısa dönemde düzelmesi bekleniyor ise hastalara burundan mideye esnek bir boru iletilir ve 4 haftaya kadar beslenme devam ettirilebilir. Ancak, 4 hafta sonraki süreçlerde burunda tahriş gelişebileceği için hastaların konforu açısından en başta PEG takılması tüm doktorlar tarafından önerilmektedir.
PEG Açılması Neden Gereklidir?
Ağızdan beslenmeyen hastalarda beslenme desteği sağlamak kuşkusuz çok önemli bir olgu. Mide- barsak sistemine besin verilmesi diğer beslenme yöntemlerine nazaran çok daha iyi olacağı için PEG açılması en doğru seçenek olacaktır. Bağışıklık sistemini aktif tutan mide- barsak beslenmesi yönteminde enfeksiyon gibi risklerde minimuma iner. 4 ila 6 haftadan daha da uzun sürecek damar yolu beslenmesi hastada rahatsızlık yaratacağı için PEG gereklidir. 1 ay sonra beslenmesi düzelemeyen yâda hiç düzelemeyecek hastalara mutlaka PEG takılması gerekiyor.
PEG Kimlere Açılır?
Uzun bir süreçte hastanın normal yollarla beslenmesi mümkün değilse PEG uygulaması yapılabilir. PEG kimlere açılmalı sorusuna en iyi yanıt ise aşağıdaki listedeki hastalıklar ve hasta sınıflandırmaları olacaktır.
- Beyin ve sinir sistemi hastalıkları
- İnme ve felç sonrasında yaşanan bilinç kaybı
- Kafa travmaları
- Yutma işlevinden sorumlu sinirlerin harap olması ve yutma refleksinin kaybolması
- Amyotrofik lateral skleroz
- Demans
- Myastenia gravis
- Alzheimer gibi birçok hastalık haricinde de PEG takılması gereken hastalar ve hastalıklar olabilir.
PEG işlemi bilindiği üzere endoskopi eşliğinde yapılır. Hastanın vital bulguları olağan durumda ise anestezistle birlikte PEG takılması sağlanabilir. Ankara PEG takılması konusunda adından sıkça söz ettiren Dr. Meral Sözen, anestezi ile hastalarını rahatlatarak PEG takılması işlemini gerçekleştirmektedir. Hastanın yemek borusu ve mide duvarı endoskopiyle incelenir ve beslenme açısından değerlendirilir. Eğer ki, PEG işlemine engel olacak herhangi bir pürüz yok ise karın ön duvarı ve mide arasında bir yol oluşturulur ve bir aparat takılır. 1 gün sonra PEG kullanılmaya başlanılır ve beslenme uzmanları & doktorlar hastayı değerlendirir.
Karın bölgesinde ameliyat geçiren hastalarda dikkat edilmesi gerekilen PEG takımı için birçok kural bulunuyor. Örneğin, kilolu hastalarda yağ dokusu sebebiyle PEG takımı zor olabilir bu nedenle de PEG takımı iptal edilebilir. Aynı şekilde ameliyattan kalan yara izinin altında kalın barsak gibi organların yapışıklığı söz konusu ise PEG açılması organlara zarar verebileceğinden uygulanmaz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Üst sindirim sistemi boyunca görülebilen yara yâda lezyonlar ülser olarak biliniyor v…
Devamını OkuMidede yaşanan en ufak sorun kişinin günlük yaşantısında birçok soruna sebep olabiliy…
Devamını Oku