Günümüzde dışkılama bozuklukları başlığı altında birçok hastalığı görebilmek mümkün. Her geçen gün değişen yeme alışkanlıklarından tutunda genetik yatkınlığın başrol oynadığı bağırsak problemlerinin tanısı ve tedavisi eskiden daha zordu. Kolonoskopi ile dışkılama bozukluklarını büyük ölçüde tespit ediyor olsak da bazı problemlerin sebebini, tanısını belirleyememekte ve doğru tedaviyi de bu sebepten ötürü gerçekleştirememekteydik. Ancak, anorektal manometri cihazı ile dışkılama bozuklukları başta olmak üzere bağırsaklardaki tüm şikâyetlerin sebepleri belirlenebiliyor ve tedavi için en iyi gözlemler yapılabiliyor. Dr. Meral Sözen de Ankara anorektal manometri yâda anal manometresi ölçümleri konusunda hizmet vermekte ve bağırsaklarda yaşanan tüm problemlerin net tanısını koymakla birlikte tedavisini de gerçekleştirebilmektedir. , Anorektal manometri nedir, ne için yapılır, , anorektal manometri ölçümü nasıl yapılır, hangi hastalıkların tanısı anorektal manometri ile tespit edilir gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu içerikte bağırsak basınç ölçümü yapan anal manometresi hakkında merak edilen konuların detaylarını da bulabileceksiniz.
İçindekiler
Anorektal Manometri Nedir?
Tuvalet süreci tamamen sistematik işleyen bir süreç olsa da bazı zamanlarda bağırsaklarda bozukluklar yaşanabiliyor. Alt sindirim sistemimizin bir parçası olan kalın bağırsakta dışkılama bozuklukları yaşandığında ise inanılmaz derecede farklı semptomlarla karşılaşabiliyor ve rutin yaşantımızın kalitesi düşebiliyor. Kasların kasılması bazen bizim için iyi iken bazen de kötü olabiliyor. Sfinker yani hareketli anal kaslarımız dışkılama için her an hazır olsa da iç bölgede kalan kas disiplinli bir çalışma prensibine sahiptir. Zaman içerisinde dışkılama alışkanlıklarını düzenleyen kaslara uyarı getiren sinir uçları strese başta olmak üzere birçok faktör sebebiyle normal fonksiyonlarını gösteremeyebilir. Bu durumların tespiti bir dizi tetkikle yapılmaktadır. Anorektal manometre bu uyarılardaki yetersizliği belirlememize yardımcı olmaktadır.Bunun tedavisi ise Biofeedback tedavisi mümkündür ve çoğu hasta grubunda kesin çözümdür. Ancak, dışkı kaçırma yâda gazı tutamama gibi birçok problemle karşılaşan kişiler için anorektal manometri ölçümlenmesi çok daha iyi tanı koymada ve tedaviyi seçmede önemli bir adım olacaktır. Anal kanalda yer alan kasların ve sinirlerin fonksiyonel kontrollerinin yapılmasını mümkün kılan anorektal manometre testi, günümüzde gastroenterologlar tarafından uygulanan bir işlemdir.
Anorektal Manometri Ne Amaçla Yapılır?
Anal kaslarının fonksiyonlarını ve basınçları hakkında bilgi veren anorektal manometri, bilgisayar yardımıyla yapılan bir ölçümdür. Makat kaslarının gücünün ölçümlenmesi olarak da bilinen Anorektal manometri tetkiki sayesinde doktor, gaz ve dışkıyı tutmakla görevli dış makat kasının yani (eksternal anal sfinkter, iç makat kası (internal anal sfinker) ve pelvik taban kaslarının kasılma ve gevşeme becerileri hakkında bilgi edinir.
Başta Gaz-Dışkı Kaçırma Olmak üÜzere;
- Kronik kabızlık
- Anismus
- Gaz kaçırma
- Makat ağrısı & darlığı
- Makat fissürleri
- Rektosel
- Makat sarkması
- Solitel rektal ülser sendromu gibi birçok şikâyet ve hastalığın sebebini bulmada ve tedavi seçeneğini belirlemede Anorektal manometri tetkiki yapılır.
Anorektal Manometri Nasıl Yapılır?
Anal kanala yerleştirilen özel ince kateter dediğimiz bir kablo yardımıyla; ıkınma, sıkma ve öksürme gibi durumlarda anal bölgedeki basınçları bilgisayar aracılığıyla kaydeder. Kateterin en ucuna yerleştirilen balon ile rektum dediğimiz bağırsağın son kısmını genişletmek suretiyle balondaki genişlemeye bağırsağın yanıtı ölçülür. Pelvik taban hastalıklarının fonksiyonel bağlamda incelenmesine olanak tanıyan bu sistemde ayrıca hastalıklardan da “ayırıcı” tanı imkânı sağlar.
Sağlıklı bir kişide belirlenen değerler ışığında elektrotlu balon kateterle “hastanın makat kasları ve bağırsağın basınca tepkisi ölçülür. Anal manometrelerin farklı tipleri ve farklı çalışma prensipleri vardır. Bazı modellerde anal kanal ve rektuma hafif şiddetli elektriksel uyarılar gönderilir ve his eşikleri ölçümlenir. Duysal hassasiyet konusunda anal ve rektum hakkında bilgi veren Anorektal manometre bazen de EMG gibi ek testlerle de desteklenebilir.
Anorektal Manometride Makat Basınçları Değerlendirmesi
Yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterebilen makat basınçlarını değerlendirirken sağlıklı bireylerin değerleri baz alınır. Basınçların düşük olması gaz veya dışkı kaçırma sorununa yâda yüksek olması makat çatlağı veya anismus gibi durumlar için makat içinin aşırı dirençli olduğuna işaret edebilmektedir. Anorektal manometri yapılan hastalarda makat kaslarında istirahat basıncı sağlıklı bir kişi için 60 mm Hg olarak belirlenmiştir. Gaz yâda dışkı kaçırma sorunu yaşayan bir kişide normalden daha düşük, makat sarkmalarında normale yakın , makat çatlağı söz konusu olduğunda ise normalden daha yüksek basınçlar ölçülmektedir. Makat kaslarının maksimum sıkma basıncı ise sağlıklı bir kişi için 200 mm Hg cıvarında ölçülürken, gaz yâda gaita kaçırma gibi şikâyeti olan birinde ise normalden çok daha düşük basınçlar ölçülmektedir.
Anorektal Manometri İle Birlikte İstenebilecek Tetkikler Nelerdir?
Gastroenterolog eğer ki gerekli görürse anal manometresi haricinde aşağıdaki tetkikleri de isteyebilmektedir.
- Endonal ultrasonografi
- Endorektal ultrasonografi
- Defekografi
- Rektal duyarlılık testi
- Anal kanal MRG
- Pudendal sinir latency testi
- Anorektal elektromiyografi
Kabızlık, Gaz yada Gaita Kaçırmaya Karşı Anal Manometresi Testini Yaptırmak İster Misiniz?
Gaz yada dışkı kaçırmanın yanı sıra kabızlık gibi kronikleşen bir şikâyete çözüm bulmak için birçok doktor yâda ilaç kullanmış olabilirsiniz. Dışkı kaçırma yâda kabızlığınıza halen daha bir çözüm bulamadıysanız, sık tekrarlayan anal fissürünüz yada soliter rektal ülser tanınız varsa Anorektal manometrisi testi ile makat bölgenizdeki tüm anal kasları inceler ve sorunun kaynağını kolayca bulabilir ve doğru tedavi seçeneği ile şikayet ettiğiniz ne varsa sonlandırabiliriz. Ankara Anorektal manometre ile dışkılama bozuklukları tedavisi alanında sizlere hizmet veren Dr. Meral Sözen sizleri bekliyor!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rektum kanseri, kanserli hücrelerin rektum dokularında oluşturduğu bir hastalık olara…
Devamını OkuGaz sancısı yani diğer adıysa bağırsak gazı, günümüzde herkesin başına en az bir kere…
Devamını Oku