Hayatın herhangi bir döneminde mutlaka başımıza gelen anal fissür, bebeklik yıllarında dahi ortaya çıkabiliyor. Makat bölgesinde yer alan ağrılı hastalıklar listesinde yer alan anal fissür, birçok kişi tarafından “bıçak kesmesi, cam batması” gibi ibarelerle tarif ediliyor. Ancak kuşkusuz; tarifi değil verdiği o acı hissi çok daha önemli bir konu. Bilimsel olarak “anal fissür” adıyla bilinen ancak halk arasında makat çatlağı olarak ifade edilen anal fissür, tedavi edilmediğinde ise diğer bağırsak problemlerine zemin hazırlayabiliyor. Anal fissür nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, anal fissüre sebep olan faktörler nelerdir ve anal fissür nasıl tedavi edilir gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu yazıda Dr. Meral Sözen’in anal fissüre yaklaşımı hakkında da bilgi sahibi olabileceksiniz.
İçindekiler
Anal Fissür Nedir?
El yâda yüz gibi vücudun bir noktasında dahi görebildiğimiz çatlak, basit bir deri problemi olsa da aynı şey makat bölgesi için geçerli değil. Makatta oluşan çatlak yani anal fissür, ciddi derecede can yakıcı ve dayanılmaz olabiliyor. Bu durumun elbette ki tek sebebi makat bölgesinin fizyolojik yapısı. Sinir uçlarının oldukça hassas olduğu makat bölgesinde yaşanan en ufak bir problem, direkt daha katlanarak kendini hissettiriyor. Kesik yâda çatlak olarak da ifade edilen anal fissür, kaslarda zorlanma sonucunda yırtılma söz konusu olurken, bu süreç “yırtılma- kasılma, kasılma- daha fazla yırtılma” olarak bir döngüde devam ediyor.
Makat bölgesinde meydana gelen anal fissür, o bölgede oluşan bir yırtık sebebiyle oluşan şikâyetleri kapsayan geniş bir kavram. Örneğin; kanama, ağrı, sızı, kaşıntı gibi birçok semptomlarla kendini belli eden anal fissür, birçok sebepten ötürü ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak kabul görüyor.
Anal Fissür Nedenleri Nelerdir?
Genelde makatı zorlayan kabızlık sonrası başa gelen anal fissür problemi, nadir olsa da ishal esnasında da görülebiliyor. Makat derisinin tahrişi ve diğer nedenlere bağlı olarak gelişen anal fissür, bebekler de dahi görülebilmekte. Dışkılama zorluğunun büyük bir problem oluşu anal fissürün de devam etmesinde önemli rol oynuyor. Akut olan anal fissürler ishal yâda kabızlığın son bulmasını takriben 1 hafta içinde yok olurken kronik anal fissürler uzun süreli problem yaratabilmektedir.
Bazı hastalarda anal fissür daha da ilerleyerek kronikleşebiliyor. Tuvalete gitme korkusu yaşatan ve bağırsakların yırtılırcasına şiddetli derecede ağrısına sebep olan anal fissür, “utandıran hastalıklar” listesinde yer aldığı için teşhisi de tedavisi de oldukça geç yapılan bir hastalık. Kulaktan dolma bilgiler ve kişisel çabalarla iyileştirilmeye çalışılan anal fissür de tablo ilerlediğinde ise hasta “son raddeye geldiğini” söyleyerek, pes etmek sureti ile bizlere başvuruyor.
Eğer ki akut yani geçici anal fissür ile karşı karşıya isek; hastada sadece dışkılama esnasında acı hissedilir. Az da olsa kanama görülebilen anal fissür, 2-4 hafta sürebilmektedir.
Kronik anal fissür ise tuvalette kan görülmesi, dışkıda kana rastlanması, 1-4 saat boyunca acının devam etmesi gibi birçok duruma sebep olabiliyor. Kişide tuvalete gitme korkusu ve stresi de kronik anal fissür de görülebiliyor.
Anal Fissür Tedavisi İçin Dr. Meral Sözen’e Güvenin
Anal fissür bir alt sindirim sistemi hastalığı olup, doğrudan yenilen besinlerle ve bağırsaklardaki yaşanan olumsuz durumlarla ilgilidir. Eğer, süt ürünlerine karşı toleransınız varsa akut ishal yada kabızlık ile karşı karşıya kalabilir ve anal fissürün gelişmesine sebep olabilirsiniz. Bunun gibi birçok faktörden etkilenen bağırsaklar, makat bölgesinde anal fissür gibi olumsuz bir makat hastalığının daha da ilerlemesine destek olabilir. Bu nedenle, anal fissürün hemoroid gibi ilerlemiş makat hastalıklarına dönüşmesini istemiyorsanız anal fissür tedavisini almalı ve en kısa sürede yeniden doktor kontrolüne gelerek anal fissürün ne durumda olduğunun kontrolünü yaptırmalısınız.
Kadınlarda rektosel, farklı cinsel ilişki yönelimleri, iltihabi bağırsak hastalıkları ve gıda toleransı gibi durumlar araştırıldıktan sonra anal fissür için en iyi tedavi seçenekleri belirlenir. Ancak, ilk olarak temelde yatan anal fissür şikâyetinin kaynağını bulmak gerekmektedir. Kolonoskopi ya da rektoskopi dediğimiz işlem ile anal fissur değerlendirilebilir; ancak ağrı ve şikayetler sebebiyle anal fissürün tedavisinden sonra mümkün olabiliyor. Anal fissür tedavisinde ise nitratlı kremlere, botoksu uygulamasına, cerrahi yöntemlere, diyetlere ve gliseril trinitrat kremine yer veriliyor.
Dr. Meral Sözen ise kolonoskopi ve anal fissürün incelenmesi ve teşhisi konusunda sizlere yardım ederken anal fissür şikâyetlerinizi ortadan kaldıracak tedavi seçeneklerini sunuyor. Sizde kronik yâda akut anal fissür şikâyetine sahipseniz Dr. Meral Sözen ile anal fissürden çok kısa bir sürede kurtulabilir, sağlığınıza yeniden kavuşabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gaz sancısı yani diğer adıysa bağırsak gazı, günümüzde herkesin başına en az bir kere…
Devamını OkuNormal sindirim sistemi fonksiyonlarının bozulmasına ciddi oranda etki eden disbiyozi…
Devamını Oku