15 ila 20 dakika kadar kısa bir sürede uygulanan mide botoksu, günümüzün “zayıflama uygulamaları” arasında yer alan bir işlemdir. Gastroenterologlar yada genel cerrahlar tarafından uygulanan mide botoksu enjeksiyonları, “var olan kiloları” verdirtmek için mideye, “ameliyat dışı” bir müdahele edilmesiyle yapılır. Yani, hiçbir kesinin olmadığı ve ameliyat hazırlığının gerekmediği mide botoksu uygulaması; bir obezite ameliyatı değildir, aksine obeziteye karşı mücadelede “destek” görevini üstlenen bir uygulamadır. Ankara mide botoksu denilince akla ilk gelen isimlerden birisi olan Dr. Meral Sözen; mide botoksu nedir, mide botoksu nasıl yapılır, mide botoksunun tekrarı gerekir mi, mide botoksu ne zaman tekrar edilmeli, mide botoksunu tekrar ettirmek mümkün mü, mide botoksunu tekrar ettirince komplikasyon oluşur mu gibi birçok sorunun yanıtını aşağıda vermektedir.
Mide Botoksu Nedir?
Botoks uygulamaları bugün hemen hemen tüm tıbbi alanlarda aktif olarak kullanılmaktadır. Genel olarak estetik müdahalelerde kendisine yaygın kullanım alanı bulan botoks, gastrointestinal sistemde de kullanılabilmektedir. Kilo vermek isteyen ancak bunu kendi çabaları ile başaramayan kişilerde zayıflama yöntemi olarak görülen mide botoksu, cerrahi bir işlem değildir. Hiçbir kesi yada ameliyat hazırlığı olmadan yapılan mide botoksu uygulaması, ağızdan endoskopi ile mideye ulaşmak sureti ile yapılmaktadır. Botoks maddesinin enjeksiyon halinde mideye iletilmesi ise endoskopi cihazı içerisinden iletilen bir iğne yardımıyla sağlanmaktadır.
Mide Botoksu Nasıl Zayıflatıyor?
Obezite tedavisinde ameliyatsız seçenek olarak değerlendirilen mide botoksu uygulaması, midenin iştah ve boşaltım süresi üzerinde doğrudan etkili olan bir uygulamadır. Örneğin; karbonhidratlı yemekler, midede 2-3 saat kadar kalabilirken mide botoksu sonrası midenin boşalma süresi 12 saate kadar çıkabilmektedir. Böylece; midede “hacim” anlamında gıdanın bulunması “yeni gıda alma isteğini” engelleyecektir. Bu da, “aşırı yemek yiyen yada sürekli atıştırma yapan” kişilerin bu alışkanlığından vazgeçmesini sağlamaktadır. Ayrıca, midedeki iştah hormonunu da etkileyen mide botoksu, “sürekli acıkma” halini de baskılar.
- Midenin boşalmasını geciktirmesi
- Besinlerin midede daha uzun kalması
- Tokluk süresinin uzatılması
- Daha az gıdayla daha kolay doyulması
- İştahın azalması gibi çeşitli avantajlar sunan mide botoksu, 15-20 kg fazlalığı olan kişilerde “ideal bir zayıflama yöntemi” olarak kabul ediliyor.
Mide Botoksu Nasıl Yapılıyor?
Endoskopik olarak uygulanan mide botoksu, gastroskopi cihazıyla yapılmaktadır. Midenin detaylı olarak içerden görüntülenmesine olanak tanıyan bu cihazlarla yapılan mide botoksu uygulaması, hasta “sedasyon” altında iken yapılır. Hastanın rahatlamasından sonra ise mideye ulaştırılan cihazdan gelen görüntüler değerlendirlir ve uygulama bölgelerine botoks enjeksiyonları yapılır. 15 ila 20 dakika kadar sürmesi beklenen mide botoksu uygulamasından sonra uyanan hasta 1 saat kadar gözlem altında tutulur ve sorun yok ise taburcu edilir.
Mide Botoksunun Tekrarı Gerekir Mi?
Botoks uygulaması ile kilo vermek isteyenler bilirler ki botoks maddesi vücutta belirli bir süre sonra yok olur. Bu nedenle, mide botoksundan sonra tekrar mide botoksu yaptırma konusu sıklıkla merak edilir. Tahmin edildiği üzere mideye yapılan botoks enjeksiyonu maksimum 8 aya kadar etkin bir şekilde görev yapar ancak belirli bir süre sonra etkisi yok olur ve her şey yeniden başa döner. Bu nedenle, verilmesi gerekilen kilo sayısı fazla ise yada henüz istenen kiloya erişilemedi ise doktor kontrolünden sonra mide botoksunun yeniden tekrar edilmesine karar verilebilir. Mide botoksu ne zaman tekrar edilmeli sorusuna yanıt ise yine doktorunuzun verebileceği bir yanıttır. Mide botoksunu tekrar ettirince komplikasyon riski ise yine yok denecek kadar azdır, ancak yine mevcut sağlık koşullarınızı doktorunuz değerlendirmeli ve onay aldıktan sonra mide botoksunu tekrar yaptırmalısınız.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günümüzde çeşitli yöntemleri deneyerek kilo vermek isteyenlerin sayısı hiç azımsanmay…
Devamını OkuKanser , kalp- damar hastalıkları gibi birçok hastalığın artışına sebeb olan obezite …
Devamını OkuGünümüzde “kilo vermek ve kiloyu korumak” için çeşitli uygulamalara başvuruluyor ve a…
Devamını Oku