Dünya’da kronik hastalıklar arasında sayılan obezite, önemli bir sağlık sorunudur. Metabolik hastalıklara sebep olması ile bilinen obezite hastalığı, mortalite ve morbidite risklerini de ciddi oranda arttırmaktadır. Bu nedenle, acilen çözüme kavuşturulması gereken bir sağlık sorunu olarak kabul edilir. Kilo vermek adına ameliyatsız yöntemleri araştıran ve obezite ameliyatı olmak istemeyen kişiler mide botoksu uygulamasını tercih etmekte ve kısa sürede “sağlıklı bir şekilde” kilo verimini elde edebilmektedir. Ankara’da Dr. Meral Sözen tarafından uygulanan mide botoksu hakkında hazırlanan bu yazıda mide botoksu nedir, neden yapılır, nasıl yapılır, mide botoksu uygulamasının dayanağı nedir, mide botoksunun avantajları yada dezavantajları nelerdir, mide botoksu kesin olarak kilo verdirir mi, mide botoksu sonrasında neler yapılmalı gibi birçok sorunun yanıtını bulabilirsiniz.
Kilo Verme Yöntemlerini Denemekte Fayda Var
Ameliyatsız zayıflama yöntemleri arasında yer alan mide botoksu, günümüzde yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, stres ve yemek düzeni değişikliği gibi birçok sebepten ötürü kilo alımı devam etmekte olan kişilere önerilebilmekedir. Kilo verme konusunda hangi yolu denerse denesin başarısız olan hastalara yapılabilen mide botoksu uygulamasının ilk sürecinde hastanın neden kilo aldığını saptamak en doğrusudur. Zira, mide botoksu sonrasında eski yeme düzenine devam eden yada kilo alımına sebep olabilecek tutumları sergileyen kişilerin “zayıflaması” söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle ilk olarak kilo alma veya kilo verememe sebepleri belirlenir ve daha sonra mide botoksu uygulaması için gerekli hazırlıklar yapılır.
Mide Botoksu Nedir?
Mide botoksu, günümüzde kilo vermek adına yapılan “cerrahi dışı girişimlerden” birisi olup, ameliyatsız zayıflama yöntemleri arasında yer alan bir uygulamadır. Botulinum toksininin midedeki ilgili alanlara enjekte edilmesi esasına dayanan mide botoksunu daha detaylı olarak açıklamakta fayda var.
Botulinum Toksini (Botoks) Nedir?
Günümüzde kozmetik uygulamalarda sık sık karşımıza çıkan botoks, kasların kasılmasını engellemek amacıyla kullanılabildiği için tıbbin her branşında rahatlıkla uygulanabilmektedir. Hem çizgili hem de düz kaslarda etkin rol oynayan botulinum toksin A, uzun süre etkili kas kasılmalarının inhibitörü olarak bilinir. Gram (+) anaerob bir bakteri tarafından yani Clostridium botulinum aracılığı ile üretilen botoks maddesi, sinir uçlarına etki ederek kasların kasılmasını durdurur. Yani, sinir uçlarındaki asetilkolin( enzimlerin) salgılanmasını engelleyen botoks, kısa süreli botulizm (felç) yaratır.
Günümüzde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan botulinum, beyin ve sinir sistemine direkt olarak nüfuz etmez. Böylece, santral sinir sistemi üzerinde herhangi bir problemlere neden olmaz. Ancak, uzman kişiler tarafından uygulanması gereken mide botoksu uygulaması, dikkat gerektiren bir uygulamadır.
Ameliyatsız zayıflama alanında da kullanılabilen botoks, mide üzerindeki belirli bölgelere enjekte edilir. Örneğin, iştah hormonu salgılanan kısımlara enjekte edildiği anda iştahı azaltan botoks enjeksiyonları, günümüzde zayıflamak için kullanılmaya başlanmıştır. Midenin kendi başına boşalma oranını da düşüren mide botoksu, vagus sinirini de bloke edebilmektedir.
Mide Botoks Nasıl Yapılır?
Pilor obstriksiyonu sonucu oluşan gastroparezi ve akalazya gibi sindirim sistemi hastalıklarında kullanılan ve bu tedavilerde çok etkin rol oyanayan botoks uzun zamandan bu yana obezite tedavisinde de kullanılmaktadır. Endoskopik bir girişimdir, dikiş ve kesi gerekmeden problemlerin çözümmünü sağlamaktadır. Genel anestezi gerektirmeyen mide botoksu uygulaması, sedoanestezi dediğimiz etki süresi çok kısa olan bir sakinleştirici ajanla hiçbirşey duymadan hissetmeden uygulanabilecek basit bir işlemdir.
Mide botoksu öncesinde hastanın vital bulguları değerlendirilir ve midesi, endoskopi ile tekrar incelenir. Kalp monitörü, IV damar yolu açılması, sedasyon ve oksijen gibi hazırlıkların tamamlanmasının ardından eğer ki hasta isterse “sedoanestezi” uygulanır. Boğaza sokulan endoskopi cihazının negatif bir etki yaratmaması için boğaza kayganlaştırıcı spreyler sıkılabilir. Tüm bu işlemlerden sonra ise gastroenterolog; yemek borusu, mideyi ve pilor sfinkterini inceler, eğer ki herhangi bir problem ile karşılaşmaz ise uygun bölgelere “botoksu” enjekte eder. 15-20 dakika içerisinde tamamlanabilen mide botoksu uygulamasının süresi, hazırlığa ve uygulama alanına göre değişiklik gösterebilir.
Mide Botoksunun Yararları ve Dezavantajları Nelerdir?
- Kolay uygulanabilir olması
- Düşük maliyetli olması
- Kısa sürede uygulanması ve günübirlik taburcu edilmeye uygun bir işlem olması
- Cerrahi girişimlere nazaran daha az invazif ve daha az riskli olması
- Diyet yapan kişilerde daha hızlı etki ve sonuç vermesi gibi mide botoksunun birçok avantajı vardır. Ayrıca; midede yer alan iştahla ilgili kısımlara enjekte edilen botoks, kişideki “aşırı iştahlı” olma durumunu da baskılamayı sağlayabilir.
Ancak;
- Belirli bir oranda kanama
- Perforasyon oluşumu (Uygun olmayan alanlara uygulandığında ve deneyimsiz kişiler tarafından yapıldığında)
- Mide duvarında mide ülseri (uygun değerlendirme yapılmadan uygulandığında )
- Kalıcılığının olmaması yada tekrarlandığında aynı sonucu vermemesi gibi mide botoksunun çeşitli dezavantajları da vardır.
Ankara Mide Botoksu Uygulaması İçin Uygun Olan Adaylar Kimlerdir?
Cerrahi müdahale olmadan kilo vermek isteyen herkesin beğenisini toplayan mide botoksu uygulamasını yaptırmak için belli başlı şartlar var. Zira, ameliyatlar yada diğer tedavi seçeneklerinde de kurallar dahilinde işlemler yapılabilmektedir. Bu nedenle, mide botoksu uygulamasını yaptırmak için bazı kriterleri taşıyor olmak gerek.
Vücut kitle endeksi 40 yada 40’ın üstünde olan yani morbid obezler, gebeler, kanser hastaları, sindirim sisteminde kronikleşen hastalığı olan kişiler; mide botoksu uygulaması için uygun aday değillerdir. Mide botoksu ile zayıflamak isteyen herkes, ilk olarak doktor kontrolünden geçmekte ve çıkan sonuçlara göre mide botoksu için uygun olup olmadığına karar verilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Endoskopik intragastrik balon olarak bilinen mide balonu; günümüzün en yeni ameliyats…
Devamını Oku15 ila 20 dakika kadar kısa bir sürede uygulanan mide botoksu, günümüzün “zayıflama u…
Devamını OkuKanser , kalp- damar hastalıkları gibi birçok hastalığın artışına sebeb olan obezite …
Devamını Oku