Ameliyatsız kilo vermek isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği mide balonu uygulaması, gastroenterologlar başta olmak üzere tüm doktorların önerdiği “medikal zayıflama seçeneklerinden” birisi. Günümüzde obezite tehlikesinin giderek artmasıyla birlikte yandaş hastalıkların görülme sıklığı da artışa geçti. Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen fazla kilolar, hem estetik görünümü bozmakta hem de kişinin hareketlerini kısıtlamaktadır. Bu nedenle, fazla kilolardan kurtulmak hem estetik, sağlık hem de hareketli olabilmek adına oldukça önemlidir. Ancak, belirli bir kilonun üstündeki hastalar “diyet ve spor” ile kilo verme sürecini başaramamakta ve kısır döngüden kurtulamamaktadır. Mide balonu uygulaması ile fazla kilolu kişiler, kilolarının büyük bir bölümünü vermekte ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinebilmektedir. Ankara’da mide balonu takımı yapan Dr. Meral Sözen’de mide balonu nedir, kimler bu işlem için uygun değildir, nasıl takılır, mide balonu patlar mı, mide balonu patlarsa ne olur, mide balonu patlaması belirtileri nelerdir gibi birçok merak edilen sorunun yanıtını bu içerikte verdi.
Mide Balonu Nedir?
Az öncede bahsettiğimiz üzere mide balonu uygulaması, ameliyatsız kilo verme seçenekleri arasında yer alan medikal bir tedavi yöntemidir. Diyet ve spora destek olması amacıyla kişinin midesine takılan mide balonu, midede belirli bir hacim sınırlaması yaparak kişinin fazla yemesini engeller ve zaman içerisinde kilo vermesini sağlar. Geri dönüşümü olabilen bir zayıflama seçeneği olmasıyla mide balonu, günümüzde en risksiz zayıflama işlemlerinden birisi olarak biliniyor.
Mide Balonuna Uygun Olmayan Kişiler Kimlerdir?
- Yemek borusunda ciddi ülser, darlık gibi problemleri olan kişiler
- Midesinde yoğun iltihap olanlar
- Midesinde darlık tespit edilenler
- Daha önceden geçirilmiş mide cerrahisi öyküsü olanlar
- Mide fıtığı geniş olanlar
- Gebeler
- Psikolojik sorunları tespit edilmiş kişiler
- Vücut kitle endeksi %28’in altında olan kişiler
- Alkol bağımlıları
- Kanında pıhtılaşma sorunu olan kişiler; mide balonu için uygun adaylar değillerdir.
Mide Balonu Nasıl Uygulanır?
İntragastrik balon olarak da anılan mide balonu, endoskopik yöntemle mideye gönderilmektedir. Hastaya sedasyon verilmesini takip eden süre içerisinde “sönük halde” mideye endoskopi cihazı ile ağızdan indirilen mide balonu, en uygun yere yerleştirilir. 500 ila 700 ml arasında yeterli düzeye ulaşana kadar şişirilen mide balonunun içine mavi boyalı serum verilmektedir. Ortalama 15 dakika kadar tamamlanan bu süreçten sonra hastanın hastanede yatışı gerekmediği için taburcu edilebilir. Mide balonu takılması işleminden sonra hastanın ayılmasını takip eden saat içerisinde eğer ki bir sorun yoksa taburcu edilecektir. Karın ağrısı, spazm gibi postoperatif şikâyetler hakkında da hasta bilgilendirilir.
Seçilen balonun özelliğine göre 6 ay ila 12 ay etkisini sürdüren mide balonu, ideal kiloya indikten sonra yeniden endoskopi yöntemiyle söndürülmeli ve vücuttan dışarı alınmalıdır.
Mide Balonu Patlar mı? | Mide Balonu Patlaması Belirtileri Nelerdir?
Obeziteden ve var olan fazla kilolardan kurtulmak adına takılan mide balonu, cerrahi girişim içermemesi sebebiyle milyonlarca kişinin tercihidir. Endoskopi yardımıyla kısa sürede hemen takılan mide balonu, zayıflama konusunda en hızlı sonuç veren yöntemler arasında yer almaktadır.
Yemek borusu üzerinden geçerek mideye ulaştıktan sonra en uygun yerde bırakılan mide balonu, risk ve komplikasyon açısından da oldukça güvenlidir. Vücutlada %100 uyumlu olduğu söylenen mide balonu, elbetteki yan etkileri görülebilen bir uygulamadır. Karın ağrısı, şişkinlik, kramp, reflü artışı, bulantı gibi yan etkiler ise operasyondan sonra görülebilen olası etkilerdir ve ortalama 24 ila 72 saat içerisinde kaybolabilirler. Vücudu hassas kişilerde ise bu rahatsızlıklar devam ettiği taktirde gerekli ilaç takviyelerini alarak hemen rahatlayabilriler.
Mide balonu patlaması, mide balonunun yırtılması, mide balonunun delinmesi gibi çeşitli kötü senaryolarda elbetteki herkesin aklına gelebilmektedir. Zira, balon “patlayabilen bir ürün” olması ile zaten akıllara “patlama ihtimali” gelebilmektedir. Ancak, mide balonuna balon denmesinin sebebi balon yapısında olması değil şekil olarak benzemesidir. Bu nedenle, mide balonunun patlaması diye bir şey de doğal olarak söz konusu değildir. Ayrıca, mide balonları üretilirken patlamaya ve aside karşı dayanıklı olarak üretilmiştir. Silikon bir malzemeden üretilen mide balonlarının patladığı hiç görülmemiş olup sadece delinme ile karşı karşıya kalınmıştır. Mide balonu patlaması tabirini bu nedenle mide balonu delinmesi olarak kabul etmekte fayda var.
Mide balonu delinmesi yada patlamasının belirtileri ise idrardan mavi su gelmesi olacaktır. Zira, mide balonunun herhangi bir sebepten ötürü görevini sürdürememesini anlamak adına “mavi su” balona enjekte edilmektedir. Herhangi bir delik yada yırtılma anında mide balonu içerisindeki su mideye karışır ve daha sonra böbreklerden süzülerek idrar kanalından dışarı “mavi “ olarak akar. İdrarda mavi renk görülmesinin hemen ardından doktora gitmek ve balonun çıkarılmasını sağlamak en doğru seçenek olacaktır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çağın en “sık” karşılaşılan hastalıklarından birisi olan “obezite” günümüzde giderek …
Devamını OkuEndoskopik mide balonu uygulaması ile fazla kiloları hiçbir ameliyata gerek kalm…
Devamını OkuSon yıllarda “obezite” sayısının gitgide artması gelecekte “sağlıksız ve kronik hasta…
Devamını Oku