Endoskopik intragastrik balon olarak bilinen mide balonu; günümüzün en yeni ameliyatsız zayıflama yöntemlerinden birisidir. Diyet yada egzersiz ile bir türlü kilo veremeyen kişilere önerilebilen mide balonu, obezite cerrahisinin risklerini azaltmak içinde sıklıkla tercih edilebiliyor. Aynı zamanda “obezite sınırına ulaşmamış” yani hafif kilolu kişilerde de yine 10 ila 20 kilo arasında kilo veriminin sağlanması için tercih ediliyor. Ankara’da Dr. Meral Sözen tarafından takılan ve çıkarılan mide balonu uygulaması hakkında hazırlanan bu içerikte mide balonu kimlere uygundur, mide balonu nasıl takılır, mide balonu nasıl çıkarılır, mide balonunun çıkarılmasından sonra kilo alınır mı gibi birçok sorunun yanıtını da bulabileceksiniz.
Mide Balonu Uygulaması İçin Kimler Uygun Adaydır?
Vücut kitle endeksi 25 ila 30 arasında olan kişiler hafif şişman olarak değerlendirilirken 30 ila 35 ila 35-40 arasında olan kişiler obez sınıfında yer almaktadır. VKİ değeri yani vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan bir kişi ise morbid obez olarak değerlendirilmektedir. Mide balonu uygulaması için genel olarak vücut kitle endeksi 25 ila 30 arasında olan kişiler uygun aday olarak nitelendirilse de çoğu zaman obezite sınıfında değerlendirilen kişiler de mide balonu uygulaması için uygun aday olabilirler.
Morbid obezite seviyesine ulaşan kişilerde ise yandaş hastalık varsa ve obezite cerrahisine kişi, uygun görülmüyor ise mide balonu takımı önerilebilmektedir. Böylece, hem ağırlık olarak kişi bir nebze olsun zayıflamış olurken hem de ameliyatın olası riskleri de minimuma indirilmiş olacak.
Mide balonu takımına uygun olmayan adaylar ise;
- Alkolik sınıfında değerlendirilen kişiler
- Uyuşturucu bağımlısı kişiler
- Mental bozukluğu olanlar
- Enfeksiyöz bağırsak hastalığı olanlar
- Gastrik ülser gibi gastrointestinal hastalıkları olan kişiler
- Antikoagülan ve sistemik kortikosteroid kullanan kişiler
- Gebelere / gebelik şüphesi olanlar
- Kanser hastaları
- Daha önceden geçirilen majör laparoskopik ameliyatı olan kişiler olarak sayılabilir.
Mide Balonu Nasıl Takılır?
Mide balonu takım işleminde hiçbir kesi yapılmaz ve anestezi hazırlığına ihtiyaç duyulmaz. Çünkü, mide balonunun mideye yerleştirilmesi işlemi ağız yoluyla yapılır ve endoskopi cihazı sayesinde tamamlanır. Ucunda kamera olan endoskopi cihazı ile takılan mide balonu, yemek borusundan mideye “hiçbir yere zarar vermeden” kolayca geçebilmektedir. Anestezi uzmanı tarafından da yürütülen mide balonu takım işleminde hasta hiçbir şey hissetmez. Sedoanaljezi yani bilinçli sedasyon tekniğinin sıklıkla kullanıldığı mide balonu takımı işleminde “solunum” durdurulmaz. 10 ila 15 dakikalığına hastanın uyuması sağlanır ve işlem bu süreç içerisinde tamamlanır.
Endoskopik muayene ile başlayan mide balonu takımı işleminde Gastroenterolog hastanın gastrointestinal sisteminde işleme engel olabilecek herhangi bir bulgu olup olmadığına bakar. Yoğun reflü, ülser, gastrit yada polip gibi durumların varlığı saptanır ise mide balonu takımı işlemi iptal edilir. Eğer ki mide balonu takımına engel olabilecek bir durum yoksa mide balonu, endoskopi cihazı sayesinde mideye indirilir. Balonun doldurulmasına başlanılır ve metilen mavisi olarak bilinen boya maddesi de yine balonun içine enjekte edilir. Bunun yapılmasındaki amaç ise hastada en ufak bir mide balonuyla ilgili bir problem olursa idrarın hemen maviye dönüşmesini sağlamak.
10 dakika kadar sürebilen mide balonu takımı işleminden sonrası 1 saat gözlem altında tutulan hasta “büyük yan etkiler” mevcut değilse evine yollanır.
Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
Mide balonu taktırdıktan sonra kilo verme sürecini başarıyla tamamlayanlar ve çeşitli sebeplerle mide balonunu çıkarttırmak zorunda kalanlar mide balonunu çıkartmak için yeniden doktorlarına görünmelidirler. Mide balonu, mide botoksu gibi kendiliğinden yok olabilen bir madde/bileşen değildir.
Endoskopik yöntemle takılan mide balonu yine endoskopi cihazıyla vücut dışına alınır. Hastaya sedasyon verilmesini takip eden süreç içerisinde endoskopi cihazı mideye iner ve balon söndürülür. Sönen balon ise ağız yoluyla yeniden mideden çıkarılır.
Mide balonu çıkarılmasından sonraki süreçte ise hafif mide bulantısıyla birlikte “iştah açılması” gözlemlenebilir, bu normaldir. Kilo koruma desteği ile kısa süre içerisinde mideniz yeniden rutinine dönecektir. Bu nedenle, mide balonu çıkarıldıktan sonra beslenme konusuna dikkat etmeli, verdiğiniz kiloları almamalısınız.
Mide Balonu Çıkarma Fiyatları Ankara
Mide balonu çıkartılması için Ankara’da doktor arayışında iseniz Dr. Meral Sözen, size yardımcı olmaktan gurur duyacaktır. Mide balonu çıkartılması için Ankara’da doktor arayışında iseniz Dr. Meral Sözen, size yardımcı olmaktan gurur duyacaktır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Dünya’da kronik hastalıklar arasında sayılan obezite, önemli bir sağlık sorunudur. Me…
Devamını OkuAmeliyatsız kilo vermek isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği mide balonu uygulaması, ga…
Devamını OkuMide balonu; obezite tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Endoskopik yöntem ile midey…
Devamını Oku